Ekspert: Tvivlsomt at Serbien kan anlægge sag

Folkeretsekspert Ole Espersen tror ikke, at Serbien får noget ud af at gå til FN-domstol for at bremse Kosovos uafhængighed.

Serbien vil gå til Den Internationale Domstol for at få afgjort striden om Kosovos selvstændighed, men professor og folkeretsekspert Ole Espersen tvivler på, at den serbiske regering vil få noget ud af det.

Den serbiske præsident Boris Tadic sagde mandag, da FN's frist for en forhandlingsløsning mellem Kosovo og Serbien udløb, at han vil gå til domstilen i Haag "for at spørge, om Kosovos uafhængighed vil være lovlig".

- Det er meget svært at forestille sig. Serbien kan ikke anlægge sag mod Kosovo, for Kosovo er en del af Serbien, og man kan ikke sagsøge sig selv. Og hvis Kosovo erklærer sig selvstændig, så kan man heller ikke anlægge sag, for Kosovo er ikke underkastet, når det er en ny stat under domstolens kompetence, siger Espersen til Ritzau.

Han minder om, at stater godt kan eksistere, selv om mange lande ikke anerkender dem. Det var for eksempel tilfældet med det tidligere Østtyskland.

/ritzau/