Ekspert: Svensk valg bliver knald eller fald for gamle partier

Det kommende valg i Sverige i marts løser intet, med mindre partierne begynder at diskutere indvandring. Sker det ikke, vil Sverigedemokraterne få et jordskredsvalg, mener dansk ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: En fastlåst uvilje til at diskutere indvandrerspørgsmål betyder, at den politiske debat i Sverige ikke ligner debatten noget andet sted i Europa.

Det er kun der, at en rød-grøn regering smider tøjlerne i et parlament, hvor de blå partier har flertal, men ikke har villet bruge flertallet.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen, p.hd., historiker og ekspert i nordiske forhold, vil det kommende valg 22. marts ikke give nogen afklaring på, hvem der kan danne regering i Sverige.

»Meningsmålingerne viser, at den parlamentariske situation stort set er uændret. Et valg vil hverken bringe en levedygtig borgerlig eller socialdemokratisk regering til magten,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Årsagen hedder Sverigedemokraterna, der sidder på 13 procent af stemmerne, men som ingen af de etablerede partier hidtil har villet røre med en ildtang.

I den kommende tid til det vise sig, om de fire gamle borgerlige partier samlet i Alliancen kan holde sammen, eller om et af dem falder for fristelsen til at indlede et samarbejde med den rød-grønne blok.

»Det er set før i svensk politik, men er ikke sandsynlig, fordi Alliancepartierne står så tæt sammen,« påpeger Lars Hovbakke Sørensen.

Et andet alternativ, der kan løse op den fastfrosne parlamentariske situationen, er, hvis Alliancen beslutter at være mere åbne for et samarbejde med Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna.

»Det er helt klart nye toner fra et eller flere af de borgerlige partier, der skal til, for at løse op for den vanskelige situation, som Sverige er havnet i,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Årsagen til miseren er, at man ikke i Sverige, ligesom i resten af Vesteuropa har accepteret, at der er indvandrerkritiske partier, som man må forholde sig til, og i et eller andet omfang inddrage i de politiske beslutninger.

»Men den erkendelse er de gamle partier i Sverige ikke nået til. Det giver denne absurde situation,« siger Lars Hovvbakke Sørensen, der vurderer, at det primært er de blå partier, der har »ført de korslagte armes politik«.

Valgkampen er allerede i gang, og der er ingen tvivl om, at Sverigedemokraterna endnu engang vil tordne mod indvandringen, mener han.

»Men hvis de endnu engang i valgkampen bliver de eneste, der for alvor vil tale om indvandringsproblemer, så vil de bare vinde på det endnu engang,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Uanset hvad, bliver valget et knald eller fald for de gamle partier, og med et kig i krystalkuglen ser resultatet således ud, vurderer han:

»Der er meget stor sandsynlighed for, at det ender med et jordskredsvalg, hvor Sverigedemokraterna vil gå yderligere frem. I Europa viser det sig, at hver gang man forsøger at holde de her indvandrerkrisiske kræfter ude, eller giver udtryk for at de ikke er stuerene, så fører det altid til øget vælgerslutning til dem,« siger Lars Hovbakke Sørensen.