Ekspert: Svensk debatklima fordrer ekstrem vold

Trollhättan-manden er blot én blandt mange, der motiveres af et polemisk svensk debatklima og udøver ekstrem vold.

Flygtningesituationen i Sverige giver brændsel til højreekstremisterne, siger ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: BJORN LARSSON ROSVALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: Det er langt fra første gang Sverige har oplevet ekstrem politisk motiveret vold, som den der udspillede sig på Kronans Skola i Trollhättan torsdag formiddag, hvor den 21-årige Anton Lundin Pettersson sårede to og dræbte to med knivlignende våben. Men ifølge Chris Holmsted Larsen, der forsker i politisk ekstremisme på RUC, giver den ekstreme flygtningesituation i Sverige lige nu ny brændsel til den højreekstremistiske vold.

»Hele den her voldsomt polariserede debat om flygtningestrømmen til Sverige den mobiliserer højreekstreme miljøer, og iblandt dem er der også personer, som er villig til at anvende vold og terror for at lave et eller andet statement,« siger han.

Fredag bekræftede svensk politi, at Petterson netop var højreekstremistisk og optaget af nazisme, som han har dyrket på YouTube og de sociale medier, hvor han har udvist begejstring for Adolf Hitler og nazityskland. En færden på nettet som ifølge Chris Holmsted Larsen kan have været en stor del af Peterssons radikaliseringsproces.

»Det vi typisk ser med de her unge ekstremister, der begår de her angreb, det er, at de har gennemgået en eller anden form for radikaliseringsproces, der typisk er foregået online, hvor de har levet sig ind i et ekstremt univers«.

»Det er sådan set det samme, som vi ser med militante islamister, der tager til Syrien i de her år,« siger han.

Samtidig er Petterson et klart eksempel på det Chris Holmsted Larsen kalder »ensomme ulve-angreb« - angrebsmænd, der handler alene og typisk ud fra et politisk motiv. Et af de mest ekstreme eksempler er den norske massemorder Anders Behring Breivik, men den danske attentatmand Omar El-Hussein kan også tælles med.

Ifølge Chris Holmsted Larsen inspireres sådanne gerningsmænd ofte af hinanden, og fredag udtalte svensk politi da også, at de nu vil efterforske, om Pettersson lod sig inspirere af norske Anders Breivik. Ifølge politiet havde de to gerningsmænd nemlig både en militant påklædning, en stor fascination af internettet og højreekstremisme til fælles, da de udførte deres attentater.

»Det er klart, at vi har tænkt på de tragiske hændelser (der skete i Norge red.) Der er visse ligheder, og dem vil vi se nærmere på længere fremme i efterforskningen«, udtalte Niclas Hallgren fra svensk politi, fredag til norske VG.

Selvom myndighederne forsøger at forhindre unødig »reklame« for attentatmændene, er det dog tvivlsomt, hvad myndighederne kan stille op for at forhindre, at andre »ensomme ulve« inspireres til at udøve den ekstreme vold.

»Det er noget, der er meget svært at forebygge og dæmme op for. For de her mennesker er typisk ikke nogen, der deltager i store møder med højreekstreme grupper. Og derfor kommer de her angreb ofte som et lyn fra en klar himmel«, siger Chris Petterson.

Andre højreekstremistiske attentatmænd i Sveriges historie tæller blandt andre ’Lasermanden', John Ausonius, der skød mod personer af etnisk herkomst i 90’erne. Samt Peter Mangs, der skød mod indvandrere i Malmø i 2010.

BNB