Ekspert: Skolemassakre er start på Taleban-offensiv - flere angreb på vej

Angrebet mod en skole i Pakistan, der har kostet mindst 100 børn livet, er med stor sandsynlighed det første i rækken af nye angreb fra Taleban, forudser Pakistan-kender.

Pårørende til en af de dræbte elever bærer kisten fra et hospital i Peshawar. Fold sammen
Læs mere
Foto: A Majeed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

130 dræbte, heraf flere end 100 børn. Det er det hidtidige resultat, efter pakistansk Taleban tirsdag angreb en skole i Peshawar i den nordvestlige del af Pakistan.

Seks Taleban-krigere angreb skolen med skydevåben og bombeveste, og flere af gerningsmændene sprængte sig selv i luften.

Skolen drives af det pakistanske militær, og hovedparten af eleverne er børn af militærfolk. Målet for Taleban-angrebet kan forklares ved, at skolen er et blødt mål inden for militæret, vurderer den dansk-pakistanske journalist Mahvish Ahmad, der forsker i Pakistan på Cambridge University.

»Det er en måde at angribe militæret på. Mandag var det seks måneder siden, at man indledte militæroperationen mod pakistansk Taleban og drev en million mennesker på flugt. Den gang var der også mange børn, der døde. Taleban siger, at det her er et hævnangreb og at militæret skal føle, hvordan det er at miste sine børn,« siger hun.

Mahvish Ahmad er samtidig forundret over, at skolen ikke var bedre bevogtet. Jun vurderer, at et af de helt store spørgsmål, der nu rejser sig, er, hvordan kunne det ske?

»Man ville tro, at en militærskole i Peshawar ville være bedre bevogtet. Jeg tror, vi nu vil se en stor debat om, hvorfor militæret ikke var i stand til at beskytte deres egne børn i et risikofyldt område i en risikabel tid. Militæret vidste jo godt, denne her skole var et potentielt mål,« siger Mahvish Ahmad.

»Desuden har man fra militærets side godt vidst, at man skulle holde et vågent øje med skolerne i området, netop som Malala har modtaget Nobels Fredspris,« tilføjer hun med henvisning til den pakistanske skoleelev Malala Yousafzai, der i sidste uge fik overrakt Nobels Fredspris for sin kamp for pakistanske pigers ret til uddannelse.

To år forinden var hun blevet skudt i hovedet af Taleban i et attentatforsøg.

Mahvish Ahmad vurderer, at der op til tirsdagens angreb har hersket en fornemmelse af stilhed før storm, og at angrebet på skolen er det første i en række af nye angreb fra Taleban.

»Taleban er normalt stille i perioder, når de begynder at omorganisere sig og begynder at lægge planer for videre angreb. Det virker nu til, at de er parate, og at det her angreb på skolen er deres første store af slagsen,« siger Mahvish Ahmad, som samtidig vurderer, at pakistansk militær efter tirsdagens angreb, der er et af de blodigste i nyere tid, vil sætte endnu hårdere ind mod terrorbevægelsen.

Den pakistanske hær meddeler tirsdag eftermiddag dansk tid, at den sjette og sidste af gerningsmændene er dræbt, hvormed massakren er forbi.