Ekspert sår tvivl om Nordkoreas brintbombe: Det ligner et bluff

Det var formentlig en »almindelig« atombombe, som Nordkorea prøvesprængte onsdag morgen. Hvis ikke, er der tale om ny, meget farlig teknologi, vurderer analytiker.

Foto: JUNG YEON-JE. Nordkorea hævder, at landet onsdag morgen med succes har prøvesprængt en brintbombe. En handling, som FNs Sikkerhedsråd ventes at drøfte på et hastemøde senere onsdag. En brintbombe er op til 1.000 gange kraftigere end en atombombe. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke sandsynligt, at det var en brintbombe, Nordkorea prøvesprængte onsdag morgen, som landets kommunistiske styre ellers har meldt ud.

Det vurderer Thomas Galasz Nielsen, der er analytiker med speciale i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). I stedet mener han, at der må være tale om en »almindelig« atombombe.

»Noget tyder på, at det var en konventionel atombombe eller måske i bedste fald en boostet atombombe, hvor man tilsætter radioaktivt hydrogen, som så forøger sprængkræften, men det gør det ikke til en hydrogenbombe (brintbombe, .red),« vurderer han efter at have sammenlignet skælvet efter bomben med skælvet fra de tre regulære atombomber, som Nordkorea tidligere har smidt i 2006, 2009 og 2013.

1.000 gange kraftigere end atombomben

»Når man kigger på de målinger, der er foretaget efter prøvesprængningen, så ligger de nogenlunde samme sted på Richterskalaen, som de tidligere bomber, nemlig omkring 5,1. Og da en brintbombe er meget kraftigere, burde det alt andet lige give en større rystelse.«

En brintbombe er en udbygning af en atombombe, og er derfor op til 1.000 gange kraftigere, hvis den er lavet rigtigt. Bomben kan derfor med rette betegnes som »toppen af den teknologiske udvikling indenfor området,« mener Thomas Galasz Nielsen.

I stedet for at spalte atomer, som man gør i en atombombe, skal atomerne fusionere i en brintbombe, og der er derfor tale om en langt mere avanceret teknologi. Det kræver ekstremt høje temperaturer at starte en brintbombe, og derfor bruger man en atombombe som antænding.

En potentiel stor fare

Morgenens prøvesprængning blev målt til 5,1 på Richterskalaen af den amerikanske geologiske tjeneste, USGS. Det kan der dog være en helt anden forklaring på, end bombens sammensætning. For det kan potentielt være en brintbombe, men en meget lille én af slagsen.

Skulle det være tilfældet, er der tale om en langt sværere teknologisk formåen, fordi det er markant sværere at fremstille små brintbomber end større, og alene på den baggrund mener Thomas Galasz Nielsen derfor ikke, at det er sandsynligt, at Nordkorea »i første omgang« har produceret en lille version af en brintbombe.

Også nabolandet Sydkorea har onsdag kraftigt antydet, at landets første målinger tyder på, at der var tale om en atombombe med tilsat brint og ikke en decideret brintbombe.

Nyheden om prøvesprængningen har morgenen igennem vakt stor opmærksomhed internationalt – og det skyldes både en brintbombes omfang, men også styrets uforudsigelighed.

Nordkorea går oftere over grænsen

»Nordkorea har jo før vist, at de godt tør gøre ting, som man ikke troede, de turde. De går til grænsen og også oftere over den, end andre lande tør,« siger Thomas Galasz Nielsen.

Alligevel slår analytikeren koldt vand i blodet. Der er højst sandsynligt tale om et bluff for at forsøge at true sig til at få landene i Nordkoreas nærområde tilbage til forhandlingsbordet.

»Formålet er at trække fokus tilbage på Nordkorea. De har følt, at de er blevet negligeret siden, de sprang den seneste atombombe, fordi der ikke rigtig er nogle forhandlinger med dem mere. Kina holder godt nok lidt hånden under dem, men har også vendt dem ryggen – Nordkoreas leder har for eksempel ikke været inviteret til Beijing på noget tidspunkt, hvilket er et symbol på, at der er konflikt i relationen mellem Kina og Nordkorea,« siger Thomas Galasz Nielsen.

Han vurderer, at Nordkorea med dagens melding ganske vist formår at sætte landet tilbage på den internationale dagsorden i en stund, men at forhandlingerne med landet hurtigt vil ebbe ud.

Danmark fordømmer prøvesprængning

Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen (V), var onsdag morgen ude at fordømme prøvesprængningen på sin Twitter-profil.

»Fordømmer Nordkoreas atomprøvesprængning. Hvis bekræftet – alvorlig overtrædelse af #UNSCs (FNs sikkerhedsråds) resolutioner. Danmark forlanger, at Nordkorea overholder FN-sanktioner,« skriver udenrigsministeren.