Ekspert: Russerne har det bedste kort på hånden

NATO-topmødet kommer ikke til at ændre på den overordnede ligning i spillet om Ukraine. Russerne har nemlig fortsat det bedste kort på hånden, vurderer lektor i militære studier.

Helt grundlæggende kommer NATO-topmødet i Wales ikke til at ændre på den overordnede ligning i spillet om Rusland og Ukraine. For ligningen handler dybest set om, at russerne har det bedste kort på hånden, fordi de har langt større interesser på spil i Ukraine, end Vesten har. Det forklarer lektor på Center for War Studies på Syddansk Universitet Jens Ringsmose:

»Russernes smertetærskel i forhold til Ukraine er langt højere end vores, og det betyder, at de er klar på at optrappe det her i længere tid, end vi er. Det gør ondt på både Rusland og Vesten, hvis sanktionerne fortsætter, men det er formentlig os, der først vil føle, at smertegrænsen er nået - og det ved russerne udmærket godt, ligesom vi også ved det,« siger Jens Ringmose.

Desuden har Vesten ikke så stor appetit på flere sanktioner mod Rusland, vurderer lektoren:

»Det skyldes, at et af problemerne med hele sanktionspolitikken jo er, at det ikke kun rammer dem, man sanktionerer, men også én selv,« siger han.

Selve topmødet vil ikke ændre »voldsomt meget« på Ukraines situation, mener Jens Ringsmose. Til gengæld har de baltiske lande og Polen fået det, de gerne ville have, nemlig en forsikring om, at alliancen står last og brast med dem, forklarer han.

Det, Ukraine har fået, er moralsk opbakning og et løfte om økonomisk opbakning.

»Men jeg tror heller ikke, ukrainerne havde regnet med mere, fordi man fra vestlig side har gjort det krystalklart fra begyndelsen, at der ikke kommer til at dø en eneste soldat for Donetsk,« siger Jens Ringsmose.

Omvendt tror han, at mødet vil have en effekt på Rusland:

»Man kan selvfølgelig håbe, at det kan få russerne til at besinde sig, at man nu laver de her initiativer, men man kan desværre også frygte, at russerne vil se det som en optrapning af konflikten, og at de reagerer ved at lave flere militære øvelser i Østersø-området og i de vestligste dele af Rusland. Det tror jeg desværre godt kan gå hen og blive udfaldet,« siger han.

Topmødet i forsvarsalliancen slutter fredag.