Ekspert om mørklægning af flygtninge-kriminalitet: Svensk politi bryder loven

Svensk politi vil blive tvunget til at offentliggøre, hvor mange ressourcer politiet bruger på forbrydelser, hvor flygtninge og migranter er involveret. Data, man ellers har mørklagt. Det mener en dansk ekspert med indgående kendskab til svenske regler på området.

Fra 4. januar indførte svensk politi ID-kontrol. Konkret betyder det, at passagerer, der rejser med tog og bus mellem Danmark og Sverige, får deres papirer tjekket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et brud på svensk lovgivning, når svensk politi mørklægger, hvor mange ressourcer politiet bruger på forbrydelser, hvor flygtninge og migranter er impliceret.

Det mener den danske ekspert i forvaltningsret Oluf Jørgensen, der har studeret svenske forvaltnings- og offentlighedslove over en længere periode.

»Det her har svensk politi ikke lovligt adgang til at gøre. De svenske regler bliver jo overtrådt,« siger han.

Onsdag kunne det svenske medie Dagens Nyheter fortælle historien om, hvordan svensk politi hemmeligholder efterforskninger, hvor flygtninge og migranter er involveret - hvad end de er ofre, mistænkte eller vidner i sagen. Konkret bliver sagerne stemplet med koden »291«, og er dermed mørklagt for offentligheden.

Samtidig hemmeligholder politiet de oversigter, der viser, hvor mange ressourcer svensk politi bruger på at håndtere flygtningebølgen og den mere og mere anspændte situation, som flygtningestrømmen har medført i flere områder af landet.

Svenske regler overtrædes

Og det er en overtrædelse af den svenske offentlighedslov, vurderer Oluf Jørgensen.

»Jeg kan sige med sikkerhed, at de svenske regler bliver overtrådt, når det handler om oversigterne (over politiets brug af ressourcer, red.). Så mit gæt er, at ledelsen af svensk politi bliver korrekset efter oplysningerne i dag,« siger han.

Oluf Jørgensen lavede i perioden 2012-14 et stort forskningsprojekt, Offentlighed i Norden, der sammenligner forvaltnings- og offentlighedslove i Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland, og har derfor indgående kendskab til den svenske lovgivning på området.

Svensk politi: Tallene skal holdes internt

»Når det gælder oversigter over ressourcer, er det helt klart både efter svenske og danske regler, at man har ret til aktindsigt. Det gælder selvfølgelig kun i det omfang, at man har lavet de her oversigter, men det fremgår jo, at man løbende gør det i Sverige,« siger han og understreger, at tilfældet ville være det samme i Danmark.

Svensk politi har overfor Dagens Nyheter forsvaret beslutningen om mørklægningen med, at man anser dokumenterne for at være interne.

»Politimyndigheden er af den opfattelse, at tallene er arbejdsmateriale,« sagde pressesekretær Stephan Ray til Dagens Nyheter.

Men den forklaring holder ifølge Oluf Jørgensen ikke.

Kode »291«

»Når det handler om oversigterne, så er det oplysninger om faktiske forhold, som du har ret til aktindsigt i, selvom man betegner det som internt materiale,« fastslår han.

Sverige er et af de lande, der har modtaget flest flygtninge og migranter, siden flygtningestrømmen for alvor kom til Nordeuropa i efteråret 2015. Det har sat svensk politi på overarbejde, og der er blandt andet indsat ekstra ressourcer til at opretholde grænsekontrollen og til at sikre ro og orden i de områder, som har modtaget mange flygtninge.

Blandt andet har det været nødvendigt, fordi der i efteråret blev anmeldt flere brandstiftelser og forbrydelser på de indkvarteringssteder, som Migrationsverket har stillet til rådighed til flygtningene. Ifølge Dagens Nyheter blev den slags kriminalitet så udbredt i efteråret, at svensk politi sidst i oktober valgte at indføre »291«-koden, som stemples på alle de sager, der berører migrationssituationen i landet.