Ekspert om jordskælv ved Kos: Det er usædvanligt stort

Jordskælvet, der i nat ramte ferieøen Kos, er et af de større i området, vurderer ekspert.

Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var et stort jordskælv, der ramte Kos og dræbte to og sårede over 100 mennesker natten til fredag.

For selvom Grækenland og Tyrkiet hyppigt oplever jordskælv, var dette alligevel et af de større set i forhold til regionen.

Det siger lektor Bo Holm Jacobsen fra Aarhus Universitet. Her forsker han i blandt andet jordskælv.

Jordskælvet var 6,7 på richterskalaen og ramte omkring 16 kilometer fra den græske ferieø, der ligger mellem Grækenland og Tyrkiet.

»I netop det område er 6,7 på skalaen noget, der sker sjældent - med flere års mellemrum. Der er hyppigt jordskælv på omkring fem på richterskalaen i det græsk-tyrkiske område. Så mærker du lige, at sengen rokker sig,« siger Bo Holm Jacobsen.

Han forklarer, at et jordskælv bliver omkring ti gange større for hvert trin op af richterskalaen.

Risiko for større jordskælv

Men selvom jordskælvet denne gang er stort set i forhold til regionen, kan Tyrkiet og Grækenland generelt opleve jordskælv, der er meget værre, siger Bo Holm Jacobsen:

»Hvis bare du går lidt mod nord til den nordlige ende af Tyrkiet, har de ganske store jordskælv, der begynder at være på omkring 7,5-8 på richterskalaen.«

Derfor er Istanbul i Tyrkiet en meget truet by, når det kommer til jordskælv, siger han.

Mindre jordskælv er derimod mere spredt ud over det tyrkisk-græske område. Her oplever de langt flere jordskælv, end for eksempel Italien gør.

»De græske øer er en del af den aktive jordskælvszone. Så det er meget forventeligt, at der kommer et jordskælv på det sted,« siger Bo Holm Jacobsen.

En naturoplevelse

Skal man tænke over jordskælvsrisikoen, før man vælger Kos som feriedestination?

»Umiddelbart vil jeg sige, at man skal holde sig fra det græsk-tyrkiske område, hvis man ikke vil opleve jordskælv. Men det mest sandsynlige er, at det i højere grad er en naturoplevelse, hvis man oplever jordskælv i størrelse fire til fem.«

Men der har alligevel været 100 sårede denne gang?

»100 kvæstede og to dræbte er naturligvis chokerende. Men det er et lavt antal i lyset af, hvad jordskælv kan præstere. Der er omkring 10.000 omkomne ved de store jordskælv. Meget afhænger af, hvor godt husene er bygget. For det er ikke jordskælvet, der slår os ihjel. Det er de huse, vi befinder os i.«

Bo Holm Jacobsen siger, at jordskælv på omkring 6,7 på richterskalaen kun giver omkring fem sekunders varsel, før de maksimale rystelser rammer.

»Så kan du ikke nå at flytte dig meget. Men hvis det er større jordskælv, får du måske 20 sekunders varsel. Så er det en god idé at kravle under et solidt bord eller stille sig i en dørkarm, hvis lamper eller loftpladder falder ned.«