Ekspert om afgørende dag i amerikansk politik: »Det er hamrende alvorligt for Trump«

Når tidligere FBI-chef James Comey i dag bliver afhørt, kan det blive begyndelsen på enden for Trump, vurderer USA-eksperter.

EPA/MICHAEL REYNOLDS Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

Når tidligere FBI-chef James Comey møder op til høring i senatets efterretningskomité torsdag eftermiddag, dansk tid, vil det blive fulgt med spænding af politisk interesserede både i USA og uden for landets grænser.

Høringen kan blive brugt som en løftestang for en mulig sag om, hvorvidt præsidenten har obstrueret efterforskningen af eventuelle forbindelser mellem hans kampagnestab og russiske embedsmænd.

»Vi har et gøre med en fyret FBI-chef, der bliver sat i en vidneskranke og vil fortælle os senere i dag, at den amerikanske præsident prøvede at påvirke en FBI undersøgelse af forbindelser mellem Rusland og den amerikanske præsidents valgkampe. Det er hamrende alvorligt,« siger Anders Agner Pedersen, der er redaktør for Kongressen.com.

Comey blev fyret den 9. maj midt under en undersøgelse af eventuel forbindelse mellem præsident Donald Trumps kampagnestab og russiske embedsmænd. Og torsdag dag kan blive en central dag i amerikansk politik, som vi vil kigge tilbage på i forhold til Trumps præsident embede, mener Anders Agner Pedersen.

Comeys skriftlige vidneudsagn blev offentliggjort onsdag aften, og det bekræftede de sager, der har som allerede har været oppe i pressen.

Det kan potentielt føre til Trumps afgang, mener Anders Agner Pedersen.

»Vi har sort på hvidt, at Trump som præsident har forhindret retten i at gå sin gang og forhindret FBI i at passe sit arbejde. Det må man ikke. Det amerikanske system har ligesom det danske magtens tredeling, som skal sørge for, at den lovgivende, dømmende og udøvende magt opererer uafhængigt af hinanden. Der er meget, der tyder på, at Trump har gjort sig skyldig i 'obstruction of justice', og det er så alvorligt, at det potentielt kan føre til hans afgang,« siger Anders Agner Pedersen.

Selvom det er en alvorlig sag, så ligger en eventuel rigsretsag ikke for.

»Det kan sagtens være, at denne her sag fører til, at Donald Trump må gå af som præsident, men for, at det kan ske, er det nødvendigt, at der er politisk flertal for at stille ham for en rigsret, og det er der ikke politisk flertal for, sådan som det ser ud nu. Republikanerne har flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet, og så længe det er de faktiske forhold, ender Trump ikke for en rigsret. Hvis Trump skal for en rigsret på denne side af et midtvejsvalg, skal der opstå et folkeligt pres,« siger Anders Agner Pedersen.

Uafhængige juridiske eksperter har vurderet, at der er grundlag for at føre en rigsret sag, fortæller Derek Beach, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

»Der er ganske langt fra afhøringen i dag til en rigsret, og den store ubekendte i den sag er, hvordan amerikanerne responderer, og hvordan den furore, der følger med afhøringen, bliver modtaget blandt republikanerne og blandt Trumps vælgere. Demokraterne vil råbe og skrige i dag. De vil være på barrikaderne og råbe 'gå af Trump’, men det afgørende bliver, hvordan de republikanske vælgere reagerer på det,« siger Derek Beach.

Det spændende i dag bliver at se, hvordan James Comey klarer presset af afhøringen, mener Derek Beach

»James Comey har ry for at være sådan en fyr, der vil gøre alting efter bogen, så det bliver interessant at se, hvordan han klarer de svære spørgsmål, han vil få fra republikanerne. Det er en politisk høring, og republikanerne vil angiveligt forsøge at frame Comey som en sur, fyret medarbejder, der åbner munden for at få hævn,« siger Derek Beach.