Ekspert: Nyt Trump-forslag har »ingen gang på jorden«

Et nyt forslag fra Donald Trump om at udvide forsvarsalliancen NATO med lande fra Mellemøsten er urealistisk, vurderer lektor.

Præsident Trump, der torsdag optrådte ved et vælgermøde i byen Toledo i Ohio, vil have lande fra Mellemøsten ind i NATO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

USAs præsident, Donald Trump, har alle odds imod sig, når han foreslår at udvide forsvarsalliancen NATO med lande fra Mellemøsten.

Sådan lyder vurderingen fra Peter Viggo Jakobsen, der er lektor på Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet.

»Det har ingen gang på jorden. For det første har ingen af de arabiske lande ønske om at blive NATO-medlemmer. For det andet vil ingen lande – heller ikke USA – udstede artikel 5-garantier (garanti for, at NATO kommer til undsætning, hvis et medlemsland bliver angrebet, red.) til landene i Mellemøsten. De har heller ikke lyst til at dele efterretningsoplysninger med dem,« siger han.

Det var ved et pressemøde i Det Hvide Hus torsdag, at Donald Trump luftede sit nye forslag.

»Jeg mener, at NATO burde udvides, og vi skulle inkludere Mellemøsten. Helt sikkert,« sagde den amerikanske præsident.

Han satte ikke konkrete navne på lande fra Mellemøsten, som ifølge ham burde få en medlemsinvitation. Men selve navnet til et udvidet NATO har han allerede udtænkt.

»Det kaldes NATOME (NATO-Middle East, red.). Hvilket smukt navn. Jeg er god til navne,« sagde Donald Trump.

NATO har i årevis haft en dialog med lande i Mellemøsten. I Rom arrangeres der særlige kurser, konferencer og lignende for officerer og diplomater fra disse lande.

»Fordi NATO og USA ses som fjenden i mange araberes øjne, ville det også være destabiliserende at udvide alliancen på denne måde,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Ekspert: Trump har en pointe

USA har de senere år været stærkt involveret i krigen mod Islamisk Stat (IS). Ifølge Donald Trump har amerikanerne gjort Europa »en stor tjeneste«. Nu mener han, at tiden er inde til, at NATO indtager en større rolle i Mellemøsten, så amerikanerne kan træde i baggrunden.

Peter Viggo Jakobsen giver Trump ret i, at der skal gøres en større indsats for at stabilisere Mellemøsten og Nordafrika, men dette arbejde må EU stille sig i spidsen for med ikkemilitære midler, mener lektoren:

»Det er diplomati og økonomiske virkemidler, der skal fylde mest, og det bliver et meget langt og sejt træk.«

I det omfang der er brug for militære indsatser, vil man meget sjældent kunne opnå enighed i NATO, FN eller EU, hvis det involverer offensiv brug af militær magt, påpeger Peter Viggo Jakobsen.

»Rusland og Kina kommer ikke til at give USA mandat til at gentage Libyen-krigen i 2011. Det skal gøres af koalitioner af villige, som det var tilfældet med nedkæmpelsen af IS. Det franske interventionsinitiativ EI2 er også oprettet med sådanne indsatser for øje,« siger han.

Præsident Trump havde onsdag en samtale med NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, hvor parterne ifølge det amerikanske medie Politico blev enige om, at »NATO kan bidrage mere« til at sikre »regional stabilitet og bekæmpe terrorisme«.