Ekspert: Nu er der borgerkrig i Libyen

Konflikten i Libyen har udviklet sig til en decideret borgerkrig, vurderer mellemøst-ekspert.

Ekspert vurderer konflikten i Libyen til at være en borgerkrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERTO SCHMIDT

Kampene mellem Gaddafis tilhængere og rebellerne i Libyen, der kræver Gadaffis afgang fra diktatorposten, har udviklet sig til en reel borgerkrig, vurderer mellemøstekspert og lektor ved Syddansk Universitet, Peter Seeberg.

Han lægger vægt på, at grænsen mellem en konflikt og en decideret borgerkrig kan være flydende, men vurderer dog situationen i Libyen til at være så voldsom, at det skal betegnes som en borgerkrig.

- Vi har to væbnede parter, som bekriger hinanden indbyrdes i et land. Det må betegnes som en borgerkrig, siger han.

Konflikten bliver svær at løse

Ifølge Peter Seeberg er det en konflikt, som bliver meget svær at løse, og som kan komme til at tage meget lang tid at løse. Han vurderer, at borgerkrigen sagtens kan komme til at vare i flere uger endnu - måske i flere måneder.

- Spørgsmålet er, hvem der skal skabe dialog mellem de to parter, og om de overhovedet er interesseret i dialog. Det bliver meget svært at løse konflikten, siger han.

Verdenssamfundet går ikke ind uden FN-mandat

Efter Peter Seebergs vurdering påtænker verdenssamfundet at gå ind i Libyen på baggrund af den meget voldelige situation, men ikke uden et mandat fra FN først.

- Det er meget usandsynligt, at verdenssamfundet går ind i Libyen uden en FN-mandat, siger han.

FNs generalsekretær har netop givet grønt lys til, at FN sender et humanitært team ind i Libyen for at vurdere situationen. Men de har ikke autorisation til at give et FN-mandat. Hvis verdenssamfundet skal sende styrker ind i Libyen med et FN-mandat, skal det igennem FNs sikkerhedsråd først, som sammen skal blive enige om at gå ind i Libyen på baggrund af situationen.