Ekspert: Norsk valgresultat kan blive historisk

Ikke siden 1980'erne har en statsminister fra blå blok været i stand til at genvinde magten i Norge.

Sigbjørn Aanes, Erna Solberg og datteren Ingrid Solberg Finnes ser på Høyres første prognoser i en suite på SAS-hotellet mandag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / H

Norske valgprognoser viser, at blå blok står til en klar sejr, og holder det, vil det være et historisk resultat for Norges statsminister Erna Solberg fra partiet Høyre.

Det siger historiker og ekstern lektor ved Københavns og Aarhus Universitet Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er meget, meget sjældent, at en siddende borgerlig statsminister har været i stand til at genvinde regeringsmagten,« siger han.

Ikke siden Kåre Willoch fra Høyre var statsminister i 1980'erne, er det lykkedes en borgerlig statsminister at genvinde magten.

At det sandsynligvis lykkes for Erna Solberg kan blandt andet tilskrives en personfikseret valgkamp, mener historikeren.

»Det har helt klart gavnet Erna Solberg. Mange synes, at hun er meget tillidsvækkende og troværdig som person,« siger han.

Det modsatte har været tilfældet for Jonas Gahr Støre, som er leder for Arbeiderpartiet og den rødgrønne blok, mener Lars Hovbakke Sørensen.

»Mange traditionelle vælgere af Arbeiderpartiet synes, at han er for akademisk og teoretisk, og derudover er han en intellektuel og rig type,« siger han.

Den blå blok består af de fire partier Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre.

Den rødgrønne blok tæller Arbeiderpartiet og blandt andet Miljøpartiet De Grønne (MDG), som lige nu ikke står til at komme over spærregrænsen.

Valget har været præget af fokus på en række mindre partier, der ligger og skvulper rundt omkring spærregrænsen.

Deres mandater kan få afgørende betydning for statsministerkandidaterne, og derfor, er det for tidligt helt at afvise, at resultatet kan ændre sig, forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

»Teoretisk kan resultatet godt nå at tippe, men jeg tror ikke, at det er særligt sandsynligt,« siger han.

/ritzau/