Ekspert: Nordkorea affyrer missiler for ikke at blive glemt

Onsdag skød Nordkorea to misiler 430 km ud i Det Japanske Hav kort før den store fælles militærøvelse, som USA og Sydkorea afholder hvert år. Missilaffyringerne handler bl.a. om, at Nordkorea er bange for at blive glemt i et større geopolitisk spil, vurderer tidligere direktør for Nordisk Institut for Asienstudier Geir Helgesen.

Sydkoreansk TV viste optagelser af de nordkoreanske misilaffyringer onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM CHUL-SOO

Når et land med atomvåben giver sig til at teste missiler, er der god grund til at være på vagt. Men de to mellemdistancemissiler, som Nordkorea sendte 430 km ud i Det Japanske Hav onsdag, bør ikke skabe panik. Det vurderer en af Danmarks førende kendere af Nordkorea, Geir Helgesen.

Han er tidligere direktør for Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS) og har fulgt Nordkorea i snart 40 år, og han ser nordkoreanske missilaffyringer som noget, der minder om forhandlingsudspil.

»Vi kan ikke vide, præcis hvorfor de vælger at affyre to missiler netop nu, og Nordkorea har næppe tænkt sig selv at fortælle det. Men Nordkorea har gennem tiden oplevet, at når de affyrer missiler, så bliver det først fordømt, men så går der ikke ret lang tid, før de store lande tænker, at man nok bliver nødt til at forhandle med Nordkorea,« forklarer Geir Helgesen.

Derudover er der en række faktorer, man skal lægge mærke til.

»Den store årlige militærøvelse, som USA og Sydkorea afholder sammen hvert år, er lige på trapperne. Jeg har selv været i Nordkorea under den årlige øvelse, og det er så stor en øvelse, at den i Nordkorea skaber en hel del frygt for, at USA og Sydkorea under øvelsen skulle beslutte sig for en invasion. Derfor giver det god mening at minde dem om, at Nordkorea kan skyde igen,« siger Geir Helgesen.

Forholdet mellem USA og Kina

Der er blot 182 km fra Wonsan i Nordkorea, hvorfra missilerne blev affyret, til Sydkoreas hovedstad, Seoul, og da missilerne fløj 430 km ud i Det Japanske Hav, er de en klar påmindelse om, at Sydkoreas hovedstad er inden for Nordkoreas rækkevidde.

»Men det er værd at bemærke, at missilerne ikke som tidligere er blevet ledsaget af en kraftig retorik om, at Nordkorea kan få blodet til at flyde i Seul. Det er også værd at bemærke, at missilerne ikke blev sendt i en retning, der kunne true Japan, som det også er sket tidligere,« siger Geir Helgesen, der derfor når frem til, at missilaffyringerne måske mere handler om at få gang i de internationale forhandlinger, som af forskellige grunde er gået lidt i stå, siden Donald Trump mødtes med Kim Joung-un i Singapore i 2018.

»Det her handler jo ikke kun om Nordkorea, som egentlig ikke er et vigtigt land i sig selv. Sydkorea er derimod en meget stor økonomi. Det er Japan også, og så er der verdens tredjestørste økonomi, Kina, og deres forhold til verdens største økonomi, USA, og det er i virkeligheden det anspændte forhold mellem de to lande, det hele handler om,« siger Geir Helgesen.

Seneste missiler affyret i maj

Nordkoreas officielle handel foregår stort set kun med Kina og i mindre grad med Rusland, og ifølge Geir Helgesen er forholdet mellem Kina og USA afgørende for forhandlingerne om den handelsembargo, der er imod Nordkorea.

»I hele dette store spil er Nordkorea kun et væsentligt land på grund af landets militær. Derfor kan man se missilaffyringerne som en påmindelse om, at de store, økonomisk stærke lande ikke skal glemme Nordkorea,« siger Geir Helgesen.

Om det virker i det lange løb er tvivlsomt, men så sent som i maj affyrede Nordkorea to kortrækkende missiler, og 30. juni mødtes Donald Trump og Kim Jon-un i den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea.

»Det er helt klart Nordkoreas erfaring, at missiler skubber til forhandlingerne. Jeg tror sådan set på, at den nordkoreanske leder har store ambitioner på sit lands vegne og gerne vil åbne Nordkorea for omverdenen, men det er selvfølgeligt problematisk, at der skal missiler til at få gang i forhandlingerne, for det kommer der nok ikke store indrømmelser ud af i det lange løb,« siger Geir Helgesen.