Ekspert: Nej-kampagne skubber skotterne mod selvstændighed

I slutspurten til torsdagens skotske valg om selvstændighed modarbejder nej-kampagnen sig selv ved at skabe et håbløst umoderne billede af skotterne, vurderer Skotland-ekspert.

Foto: BEN STANSALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Målet er at overbevise skotterne om at stemme nej, når de torsdag skal afgøre, om Skotland skal løsrives fra Storbritannien.

Men den storstilede nej-kampagne, som den skotske politiker og tidligere britiske minister Alistair Darling står i spidsen for, kan have den modsatte effekt, vurderer Hanne Tange, der er lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet og ekspert i Skotland.

»Lederne fra nej-siden kører en kampagne, hvor de ikke helt har forstået, hvem de taler til, og det skubber folk mod ja-siden,« siger hun.

Nej-siden har blandt andet ført en kampagne, hvor man omregnede den udgift, skotterne ifølge regeringen i London vil have ved at blive selvstændige, til fodboldbilletter, pølsehorn og charterferier. En anden kampagne tegnede ifølge Hanne Tange et umoderne billede af en skotsk mor.

»Det bekræfter bare skotternes indtryk af, at politikerne i London slet ikke har nogen fornemmelse for, hvem skotterne er,« siger hun.

Da den britiske premierminister, David Cameron, i 2012 gik med til at lade skotterne stemme om deres selvstændighed, udelukkede han, at der ud over »ja« og »nej« på stemmesedlen også skulle være en mellemvej, der gav udvidet skotsk selvstændighed. Men med ja-sidens medvind i meningsmålingerne har Cameron og en række andre politiske ledere fra London efterfølgende netop lovet »maksimalt selvstyre«, hvis skotterne bliver i unionen.

Det skal overbevise de skotter, der helst ville have sat deres kryds ved mellemvejen, vurderer Ole Helmersen, der er lektor og ekspert i britiske samfundsforhold ved Copenhagen Business School, CBS.

»De politiske ledere fra London har afgivet højtidelige løfter om, at skotterne kan få al det selvstyre, de kunne ønske sig, så længe de ville blive i unionen. Det er selvfølgelig lokkemad, der skal råde bod på den fejlslåede kampagne,« siger han.

I det hele taget har nej-kampagnen ifølge Hanne Tange undervurderet skotternes trang til selvstændighed:

»I gamle dage havde man et billede af fortalerne for selvstændighed som værende kommunister, ekstreme nationalister og gale digtere. Det var ikke nogen, man behøvede at tage alvorligt, og den forældede holdning har givet bagslag.«

Meningsmålingerne, der længe forudså en sejr til nej-kampagnen, spår et tæt løb ved torsdagens valg.