Ekspert: Lunkne briter skubber Syrien-angreb til næste uge

Regeringen i Storbritannien er kommet under pres og udskyder beslutning om britisk deltagelse i angreb på Syrien. Det betyder ifølge dansk militærforsker, at hele angrebsplanen skubbes til i næste uge.

En syrisk oprørssoldat med sit våben, mens han sammen med sine kolleger eskorterer en konvoy af FN-biler med våbeneksperter gennem en af Damaskus' forstæder. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: Det ventede angreb mod Syrien bliver kraftigt forsinket af den parlamentariske situation i Storbritannien. Hvis der kommer et angreb, vil det først blive indledt engang i næste uge.

Sådan lyder vurderingen fra seniorforsker Henrik Ø. Breitenbauch fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet, der mener, at det vil være ret utænkeligt, at USA angriber uden aktiv britisk medvirken.

Den konservative britiske regering under ledelse af premierminister David Cameron er pludselig kommet under pres fra arbejderpartiet Labour, der markant har skiftet kurs og ikke vil tage stilling til, om Storbritannien skal tilslutte sig et angreb, før FNs våbeninspektører har afleveret deres rapport, og før der er »afgørende beviser« på, at det syriske regime stod bag giftgas-angrebet i Damaskus’ forstæder.

Samtidig er mange konservative parlamentsmedlemmer mere end lunkne over for en britisk deltagelse. Sporene fra Irak-krigen og jagten på Saddam Husseins fantom-masseødelæggelsesvåben skræmmer i begge politiske lejre.

Oprindelig var der i London lagt op til en beslutning på et hasteindkaldt parlamentsmøde torsdag, men mødet er nu forvandlet til en princiel debat og beslutningen er udskudt til i næste uge.

»Det betyder sandsynligvis, at al ting bliver skubbet en smule til højre i tidsplanen, og Obama signalerede onsdag, at han heller ikke var helt klar til at drøne ud af startbanen. Det her er måske en kærkommen mulighed for Obama til at slå koldt vand i blodet et par dage og finde ud af, hvad han fakisk vil,« siger Henrik Breitenbauch.

Efter Breitenbauchs vurdering, kan det heller ikke helt udelukkes, at angrebet aldrig kommer:

»Tidligere på ugen så det ud til, at det ville komme et angreb sidst på ugen, og nu er vi sidst på ugen, hvor det ser ud til, at der ikke vil komme et angreb før efter weekenden, hvis der sker noget. Der er ligesom lagt op til, at der er et politisk rum, hvor presset med et angreb mere er et diplomatisk element, end det er en overhængende risiko,« vurderer han.

Samtidig finder Henrik Breitenbauch det usandsynligt, at amerikanerne angriber uden briterne er ved deres side:

»Amerikanerne vil være interesseret i et have den bredest muligt koalition bag det her,« siger han med henvisning til, at bredden også skal omfatte arabiske lande for at modvirke propaganda fra Assad om, at USA nu igen har angrebet et muslimsk land.