Ekspert: Koreansk fredsaftale ikke lige om hjørnet

Lever Nord- og Sydkorea op til fælleserklæringen i nat fra topmødet kan det få stor betydning for det økonomiske samarbejde mellem de to lande. Men en egentlig afslutning på Koreakrigen er ikke der ikke udsigt til, vurderer ekspert i nordkoreanske forhold.

Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Godt 7,5 millioner sydkoreanere eller, hvad der svarer til 15 procent af befolkningen, fulgte med på tv, da Nord- og Sydkoreas præsidenter mødtes i det kun andet topmøde i historien. For der er meget på spil, når de to lande nærmer sig hinanden.

De landes præsidenter har netop udsendt en fælleserklæring fra topmødet, der peger i retningen af øget økonomisk samarbejde. Desuden vil de to lande arbejde for at få en endelig afslutning på Koreakrigen, som de to nationer teknisk set stadig er en del af.

Men en fredsaftale kommer ikke til at ske lige med det første, mener Carl Jørgen Saxer, lektor, D.Phil på CBS og ekspert i koreanske forhold.

- Vi har haft de her hensigtserklæringer et par gange før. Men en fredsaftale skal jo forhandles med amerikanerne, og de har ikke i sinde at underskrive den, før de får det nordkoreanske atomprogram fuldstændig klarlagt og slukket. Så en fredsaftale og dermed en afslutning på krigen ligger lidt ude i fremtiden. Men det går da langsomt i den rigtige retning, siger Carl Jørgen Saxer.

Til gengæld ser han store perspektiver i det erhvervsmæssige samarbejde mellem de to lande.

- Den sydkoreanske præsident havde en temmelig stor og magtfuld erhvervsdelegation med til topmødet. Og han besøgte et par sydkoreanske virksomheder, som har aktiviteter i Nordkorea. Det faktum, at Nordkoreanerne tilsyneladende er villige til at udvide det erhvervsmæssige samarbejde og deltage i forbedringer af infrastrukturen, mener jeg er det største skridt i denne aftale, siger han.

Blandt andet er der planer om en direkte flyrute og en grænseoverskridende togforbindelse for godstrafikken mellem de to koreaer. Desuden er der planer om en motorvej mellem Nordkoreas hovedstad Pyongyang og en kinesisk kystby.

I forvejen har det nordkoreanske styre tilladt 17.000 nordkoreanere at arbejde for sydkoreanske virksomheder i byen Kaesong, der ligger 70 km nord for Seoul, på den Nordkoreanske side af grænsen. Og i fælleserklæringen åbner Nordkorea for flere af den slags erhvervssamarbejder på tværs af grænserne.

Genforening lurer i krogene
- Hele formålet er at få en blød landing i Nordkorea – at afværge et økonomisk sammenbrud, men samtidig også får gang i en udvikling som gør, at den genforening, som måske kommer på et tidspunkt ikke bliver så dyr, som man kunne frygte. Så alt hvad der kan få gang i den økonomiske udvikling i Nordkorea er et gode. Men det hele kræver, at Nordkorea lever op til aftalen, siger Carl Jørgen Saxer.

Han understreger, at den sydkoreanske offentlighed er knap tør tro på, at de gyldne hensigtserklæringer bliver ført ud i livet.

- Der blev aftalt en del på topmødet i juni 2000, som ikke er opfyldt, så man er ikke gået ind til det her topmøde med de helt store forhåbninger. Den bedste måde at sørge for, at Nordkorea udfører deres del af aftalen er nok, at tilbageholde den store nødhjælp, som Sydkorea er parat til at give, siger han.