Ekspert: Knald eller fald for Berlusconi

Den italienske premierminister Silvio Berlusconi er i større risiko for at lide nederlag end nogensinde før, vurderer ekspert.

Foto: ANDREAS SOLARO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skandalerne har stået i kø hos Italiens premierminister Silvio Berlusconi de seneste måneder. Om kort tid afgør Underhuset ved en tillidsafstemning, om den 74-årige mangemilliardær og mediemogul kan fortsætte på sin politiske toppost.

Og Berlusconi står over for sit livs udfordring, vurderer ekspert i europæisk politik Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor, ph.d., Århus Universitet.

- Det er lidt mere knald eller fald den her gang, og Berlusconi har større risiko for at lide nederlag, end han nogensinde før har gjort, siger han, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Korruption og skandaler

Europa-eksperten forklarer, at tillidsafstemningen dels er resultat af de mange korruptionsanklager, der har været mod Berlusconi. Og dels skyldes de mange anklager om hans umoralske livsførelse - altså de vilde fester og sexskandalerne.

I første omgang har han vundet afstemningen i Senatet, men Underhuset mangler fortsat at stemme.

Læs også: Berlusconi vinder afstemning i Senatet

Lars Hovbakke Sørensen forklarer, at Berlusconis overlevelse i italiensk politik afhænger af, om han formår at overtale nogle af de mange små partier med politisk indflydelse eller på anden vis.

- Berlusconi har før vist nogle enormt gode taktiske evner, så man kan ikke afvise, at han formår at overleve det her mistillidsvotum. Men det er meget vanskeligt at sige, fordi det formentlig bliver en hårfin grænse, siger han

Ikke værre end de andre

Uanset udfaldet af afstemningen kan man ifølge Lars Hovbakke Sørensen ikke afskrive Silvio Berlusconi fra italiensk politik.

- Han står for den politiske stabilitet på trods af alle skandalerne. Derfor kan Berlusconi også vinde et kommende valg, for mange vælgere i Italien har en oplevelse af, at han ikke er værre end de andre. Og derfor kan de i sidste ende vælge at gå efter den stabilitet, han har vist igennem de sidste mange år, siger Lars Hovbakke Sørensen.