Ekspert kalder VM en succes for Putin: »Han har købt en fest, og det har han fået«

Ruslands præsident, Vladimir Putin, kan lykønske sig selv oven på et veloverstået VM i fodbold, og succesen kan han måske konvertere politisk, vurderer ekspert Flemming Splidsboel Hansen.

Foto: FRANCK FIFE. Ruslands præsident, Vladimir Putin, står ved siden af den franske præsident, Emmanuel Macron, efter Frankrig har vundet VM-finalen over Kroatien søndag.
Læs mere
Fold sammen

Trods politisk uro på den storpolitiske scene frem mod VM-slutrunden i Rusland står præsident Vladimir Putin efter søndagens finale tilbage med en succes.

»Jeg er helt sikker på, Putin er rigtig fint tilfreds. Han har købt en fest, og det har han fået, og han siger selv, det har nedbrudt fordomme om Rusland. Det har han også fået andre til at gentage, bl.a. FIFAs præsident og vores egen Peter Schmeichel,« siger Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på Rusland.

Inden VM var der diplomatisk krise og snak om boykot og sanktioner i forbindelse med sportsbegivenheden. Det blev meldt ud, at britiske ministre og royale ikke ville deltage, og regeringen herhjemme overvejede at følge samme spor.

Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved DIIS

»Nogle af de store sager, der kører lige nu, med nedskydningen af MH17, hvad der skete med Skripal, og om der har været russiske tropper i Østukraine, det er påstand mod påstand. Der kan Putin håbe, at flere efter VM siger: »Arh, det kan russerne ikke finde på. Jeg har selv været der. Det gik så godt ved VM««


De politiske stridigheder har været trængt i baggrunden under kampene, og Vladimir Putin kan håbe, at den vellykkede sportsbegivenhed konverteres til politisk medvind.

Positive indtryk kan konverteres politisk

»Nogle af de store sager, der kører lige nu, med nedskydningen af MH17, hvad der skete med Skripal, og om der har været russiske tropper i Østukraine, det er påstand mod påstand. Der kan Putin håbe, at flere efter VM siger: »Arh, det kan russerne ikke finde på. Jeg har selv været der. Det gik så godt ved VM«,« forklarer Flemming Splidsboel Hansen.

Han henviser til nedskydningen af passagerflyet MH17 i 2014 og giftangrebet mod Sergej Skripal i England dette forår. Sidstnævnte er årsagen til, at Storbritannien boykottede VM.

VM-slutrunden blev spillet i 11 russiske byer, så mange russiske borgere har mødt udenlandske turister. Det kan også have nedbrudt fordomme blandt russere mod Vesten. Desuden har de set turister få lov til at gøre ting, de ikke normalt får lov til.

»Det er generelt meget svært at få lov til at afholde demonstrationer i Rusland, og under VM har der været skærpet forbud. Men udenlandske fans har alligevel demonstreret. Kroaterne rullede for eksempel et stort flag ud, hvor der stod »Tak, Rusland«. Det var de russiske medier helt vilde med og viste billeder af. Det kan måske have en effekt på sigt,« siger Flemming Splidsboel Hansen.

Den eneste skramme i Putins fodboldfest er Pussy Riot, der søndag under finalen løb ind på banen.

Pussy Riot på banen

»Den episode betyder jo, at nu snakker jeg f.eks. om det, så der er fokus på det. Folk tænker, »hvad var nu det for en sag, hvad skete der med Pussy Riot, og hvorfor er de så utilfredse?« Det ville Putin jo helst være fri for,« siger seniorforskeren.

Foto: ALEXANDER NEMENOV. VM-finalen blev kort afbrudt, da fire medlemmer af gruppen Pussy Riot løb ind på banen. De risikerer bøder og samfundstjeneste. Fold sammen
Læs mere

Pussy Riot er et russisk, feministisk punkkollektiv, der de seneste år har optrådt med flere events for at protestere mod Vladimir Putin.

De sætter fokus på politisk undertrykkelse og kræver blandt andet, at alle politiske fanger løslades.

Men alt i alt har det dyreste VM nogensinde været en succes for Vladimir Putin med en patriotisk bølge, der er skyllet hen over landet.

»Det russiske hold klarede sig meget bedre end forventet. Du har kunnet høre russere råbe i alle kampene, selv om Rusland ikke har spillet. Så der har været en fejring af holdet, men endnu mere af Rusland som land,« siger Flemming Splidsboel Hansen.