Ekspert: Janukovitj er en slagen mand

Fredag erklærede Viktor Janukovitj, at han stadig ser sig selv som Ukraines præsident. Men politisk er han et overstået kapitel i ukrainsk politik, lyder analysen.

Foto: ANDREY KRONBERG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: Foran et blåt og gult bagtæppe i det ukrainske flags farver holdt Viktor Janukovitj fredag et pressemøde, hvor han understregede, at han stadig var Ukraines præsident. Men han har ingen folkelig opbakning og bliver ikke et samlingspunkt for en opposition, forklarer Søren Riishøj, der er lektor på Syddansk Universitet og beskæftiger sig med Østeuropa.

»Han er en slagen mand. Han har ikke karisma og var aldrig en folkelig figur. Han har ikke basis for at kunne forstyrre i fremtiden, fordi han repræsenterer den rige, oligarkiske overklasse,« siger Søren Riishøj.

Under pressemødet udtalte den forhenværende præsident, at han agtede at »fortsætte kampen for Ukraines fremtid«.

»Der er ikke nogen, der har stødt mig af tronen. Jeg blev nødt til at forlade Ukraine på grund af en trussel mod mit og mine egnes liv,« sagde Viktor Janukovitj til de fremmødte journalister.

Søren Riishøj forklarer, at Janukovitj, inden han flygtede, faktisk kunne mønstre en vis opbakning blandt befolkningen på 20 til 25 procent. Men den politiske platform i Ukraine er smuldret under ham, og hvis han vender hjem fra Rusland nu, vil han komme for en domstol. Den afsatte præsident er en »politisk død mand«, vurderer Søren Riishøj.

Berlingskes korrespondent i Ukraine, Simon Kruse, mener heller ikke, at der er mulighed for, at Janukovitj kan genvinde præsidentposten - på trods af en generel politikerlede i landet.

»Reaktionen i Kiev og alle andre steder er en hovedrysten, og de gav ham bogstaveligt talt fingeren mod TV-skærmene. Janukovitj er en meget hadet mand, der i folkets øjne er korrupt og har misbrugt sin stilling til at berige sig selv og sine nærmeste,« siger Simon Kruse, der lige nu befinder sig på Krim-halvøen.Viktor Janukovitj flygtede lørdag 22. februar fra Kiev, hvor parlamentet senere vedtog at afsætte ham. Tirsdag 25. februar bebudede det ukrainske parlament, at Janukovitj skulle retsforfølges internationalt for massemord. På pressemødet fredag argumenterede Janukovitj dog for, at de mindst 70 dræbte i Kiev måtte lade livet, fordi demonstranterne pressede militæret til at åbne ild.

»Ingen magt er så meget som én bloddråbe værd. Det, der er sket, er for de andres regning. Jeg har ikke beordret militsen til at skyde,« sagde han.