Ekspert: Janukovitch er en meget presset mand

Julia Timosjenko er på fri fod, Ukraines parlament har stemt for at udskrive nyvalg, og præsident Viktor Janukovitj er blevet tvunget ud af sit hjem. Præsidenten befinder sig i et rædselsscenarie, vurderer ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Det er en presset Viktor Janukovitj, der klamrer sig til posten som Ukraines præsident.

Sådan lyder vurderingen fra senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Karsten Jakob Møller efter lørdagens begivenheder i det uroplagede land. Værst for Janukovitj er, at at hans største rival, den fængslede oppositionspolitiker Julia Timosjenko, nu er på fri fod.

»Det er hans værste mareridt, der her bliver til virkelighed. Det er virkelig rædselsscenariet over alle rædselsscenarier,« siger Karsten Jakob Møller.

Et flertal i parlamentet besluttede lørdag at løslade Timosjenko, der i 2011 blev idømt syv års fængsel for embedsmisbrug. Og hun er den eneste, der for alvor kan true Janukovitj, vurderer Ukraine-eksperten.

»Hun vil være i stand til at skabe den sikre bro mellem oprørsgrupperne og de etablerede oppositionspolitikere. Hun er kolossalt karismatisk og er et oratorisk talent ud over det sædvanlige, så når hun først bliver sluppet løs, kan hun give oppositionen noget slagkraft,« vurderer Karsten Jakob Møller.

Efter sin løsladelse satte Timosjenko ifølge flere nyhedsmedier direkte kurs mod Uafhængighedspladsen i Ukraines hovedstad, Kiev, der har dannet ramme om voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi. Flere end 70 personer har mistet livet i de seneste dages blodige kampe.

Lørdag blev Janukovitj tvunget til at forlade sin embedsbolig i Kiev, og Ukraines parlament stemte samtidig for at fyre ham som præsident. Parlamentet besluttede desuden at udskrive valg 25. maj.

»Der er ingen tvivl om, at Janukovitj er en meget presset mand. Han har måttet søge tilflugt et sted, hvor han kan føle sig nogenlunde fysisk sikker, for det vil han bestemt ikke kunne i Kiev,« siger Karsten Jakob Møller.

Janukovitj har selv fordømt parlamentets afstemning og har erklæret, at han er »offer for et statskup«.

Men parlamentets beslutning om præsidentfyringen og valgdatoen kan godt blive en realitet, vurderer formand for Dansk-Ukrainsk Selskab Ivan Nester Nielsen.

»Hvis EU og USA godkender denne procedure, så er det en politisk realitet, og så vil der blive afholdt valg 25. maj,« siger han.

Hvis Vesten blåstempler fyringen og nyvalget, kan parlamentet dermed gå uden om Ukraines forfatning, hvori der ifølge Ivan Nester Nielsen står, at forfatningsdomstolen skal være inde over en sådan beslutning.

I et TV-interview lørdag eftermiddag slog Janukovitj dog fast, at han ikke har tænkt sig at forlade sin post, og han sammenlignede desuden oppositionens overtagelse af magten i dele af Kiev med situationen i Tyskland i 1930erne, da nazilederen Adolf Hitler kom til magten.

»Jeg forlader ikke landet for at tage et andet sted hen. Jeg har ingen planer om at træde tilbage. Jeg er den lovligt valgte præsident,« sagde Janukovitj i interviewet.

Og netop nazisammenligningen kan tale til den russisktalende del af Ukraines befolkning, vurderer Karsten Jakob Møller.

»Jeg tror, Janukovitj forsøger at mobilisere lidt hjælp fra den østlige del af Ukraine og måske også fra Rusland ved at appellere på den måde, han gør. Og jeg er bange for, at det kan komme til at virke mere, end vi lige går og tror,« siger han.