Ekspert i jordskælv: Dødstal skyldes kollapsede huse

De mange omkomne i Ecuador skyldes, at bygningerne ikke er konstrueret til kraftige jordskælv, siger ekspert.

København: Det har kostet mange mennesker livet, at husene i Ecuador ikke er bygget til at modstå jordskælv af den styrke, som natten til søndag dansk tid ramte ud for landets stillehavskyst med en styrke på 7,8.

Det vurderer forsker i seismologi ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU, Imad Mualla.

- Når så mange bliver dræbt, er det hovedsageligt fordi, at bygningerne er for dårlige, siger han.

- Blandt andet er en bro kollapset. Det tyder på, at både broen og bygningerne ikke er designet til at modstå jordskælv.

Søndag aften meldes der om mindst 246 dræbte, mens antallet af sårede ligger på knap 2530 ifølge nyhedsbureauerne AFP og Reuters. Det er en tredobling af dødstallet i forhold til den melding, myndighederne kom med efter den første nats redningsindsats.

Jordskælvet har yderligere forårsaget store materielle skader, især i havnebyen Guayaquil.

- Ingeniørerne i Ecuador har måske heller ikke forventet, at der ville ramme et så kraftigt jordskælv, siger Imad Mualla.

Han er selv en af hjernerne bag det lille danske firma Damptech, som arbejder med at sikre blandt andet bygninger og broer mod jordskælv, storme og flodbølger.

Jordskælvet i Ecuador er det værste i landets nyere historie, og vicepræsident Jorge Glas oplyser, at der er indført undtagelsestilstand.

/ritzau/