Ekspert: Fredspris er et signal til USA og Nordkorea

Nobelprisen er flere gange før tildelt kampen mod atomvåben. Den skal minde os om atomtruslen, mener forsker.

Den norske Nobelkomitté tildelte fredag Nobels fredspris 2017 til den internationale kampagne for afskaffelse af atomvåben, Ican. Det er en klar besked til atomstormagterne USA og Nordkorea, der truer om atomkrig, mener forsker. Reuters/NTB Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oslo. Det er en klar besked til atomstormagterne USA og Nordkorea, at Nobels fredspris i år er tildelt kampen mod atomvåben.

Det mener seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Rens van Munster.

- Prisen har en signalværdi i forbindelse med optrapning af situationen mellem USA og Nordkorea. Den skal minde politikerne om, at atomkrig stadig er en realitet i dag, siger han.

Nobels fredspris blev fredag uddelt i Oslo i Norge. Modtageren af prisen for 2017 blev Ican, den internationale kampagne for afskaffelse af atomvåben.

Den modtager prisen for at forsøge at afskaffe atomvåben.

De ekstremt farlige våben blev første gang prøvesprængt i 1945 i New Mexicos ørken i USA.

Siden da har atomvåben spredt sig til store dele af verden, herunder Nordkorea, Storbritannien, Rusland, Frankrig og Indien.

Ifølge Rens van Munster er atomvåben den største trussel mod menneskeheden næst efter klimaforandringer.

Derfor er det vigtigt med en påmindelse om våbnenes tilstedeværelse, mener seniorforskeren.

- Atomvåbnene står ikke i ens baghave. Eller det gør de netop måske, men det glemmer vi hurtigt, og derfor bliver Nobelkomitéen ved med at tage emnet op med jævne mellemrum, siger han.

Rens van Munster mener, at prisen ikke kommer til at føre til afskaffelse af atomvåben.

Det skyldes ifølge seniorforskeren, at landene, der allerede har atomvåben, ikke ønsker at skille sig af med dem, fordi de dermed ville afgive en meget stor magt.

Han kan ikke forestille sig en atomfri verden.

Organisationen Ican, der modtog årets fredspris, opfordrer lande over hele verden til at erklære deres modstand over for våbnene.

- Det er en tid med stor global spænding, og hvor den voldsomme retorik alt for nemt kan føre til stor rædsel. Atomkrig lurer endnu en gang. skriver organisationen i en pressemeddelelse.

- Hvis der nogensinde var en tid, hvor nationer burde erklære deres utvetydige modstand over for atomvåben, så er det nu.

De tilskynder folk i alle lande til at lægge pres på deres regeringer for at forbyde atomvåben.

122 af FNs medlemslande stemte 7. juli i år for et forbud mod atomvåben. Hverken atommagterne eller Nato-landene er med på forbuddet.

/ritzau/