Ekspert: Fransk morder minder om Breivik

Den formodede massemorder, der lige nu jages vildt i Frankrig, er koldblodig som Anders Behring Breivik og har samme ideologi, mener en fransk terrorekspert.

Medlemmer af det jødiske samfund i Paris tænder lys for de dræbte på Bastille-pladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: IAN LANGSDON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er flere lighedspunkter mellem den person, der formentlig har syv franske liv på samvittigheden, og den norske massemorder Anders Behring Breivik.

Det vurderer den franske terrorekspert Jean-Yves Camus.

- Målet var at dræbe og dræbe så mange som muligt her som i Norge, siger han til den norske avis Aftenposten.

Mandag angreb gerningsmanden en jødisk skole i Toulouse og dræbte tre børn og en lærer. Og den franske præsident Nicolas Sarkozy - bakket op af politi og eksperter - har sagt, at det formentlig er den samme person, som torsdag dræbte tre soldater i et shoppingområde i Montauban, der ligger 40-50 kilometer fra Toulouse.

- Den franske gerningsmand har handlet alene, og det er samme type våben, samme ekstreme koldblodighed, samme præcise mål og samme ideologi. Vi havde en mistanke om, at det ville ske før eller siden, siger Jean-Yves Camus.

Racerelaterede drab

Alle de dræbte soldater tilhørte etniske minoriteter, to fra Nordafrika og en fra Caribien.

Derfor tyder noget på, at drabene er racerelaterede. Men Jean-Yves Camus, der også er ekspert i højreekstremisme, afviser, at de er den ekstreme franske højrefløj, der står bag.

- Indtil videre er eksperter enige om, at de franske nynazister, der har anerkendt Breiviks drab i Norge og ofte henviser til »den ensomme ulv«, ikke er i stand til at udføre sådanne handlinger, siger Camus.

Han vurderer, at scenariet med »den ensomme ulv«, der handler alene, er mere sandsynligt, både i Toulouse og Montauban.

Både i Montauban og Toulouse flygtede den sortklædte gerningsmand på en scooter eller en motorcykel, og flere end 100 franske betjente er kaldt til området for at lede efter massemorderen.