Ekspert: Flere angreb i Tyrkiet trækker landet ind i Syrien-krigen

Det formodede selvmordsangreb, der søndag aften kostede 37 mennesker livet, er det tredje angreb på fem måneder i Ankara, og det bliver næppe det sidste, vurderer Tyrkiet-ekspert Deniz Serinci. Fortsætter angrebene, bliver Tyrkiet trukket mere ind i krigen i Syrien.

Tyrkiets sundhedsministerium oplyser ifølge Ritzau til AFP, at antallet af dræbte ved et bilbombeangrebet i Ankara søndag aften er steget til 37. Fold sammen
Læs mere
Foto: UMIT BEKTAS

Ingen har endnu taget skylden for det angreb i den tyrkiske hovedstad Ankara, der søndag aften kostede mindst 37 mennesker livet.

Men det er sandsynligvis terrororganisationen Islamisk Stat (IS) eller en udbrydergruppe af det kurdiske PKK, der står bag. Det vurderer den danske journalist og historiker Deniz Serinci, der har indgående kendskab til Tyrkiet og er forfatter til en bog om Islamisk Stat.

»Personligt hælder jeg mest til at tro, at IS står bag, for de er flere gange tidligere gået direkte efter civile. Men jeg kan heller ikke udelukke, at det er den kurdiske gruppe TAK, der er tilknyttet PKK,« siger han.

Hævnangreb

De to parter har hver især motiver for at begå terrorangreb i Tyrkiet. Hvis TAK står bag, kan det ses som hævn for sikkerhedsstyrkers angreb mod kurdere i Tyrkiet.

Op imod 300 kurdere er blevet dræbt i det sydøstlige Tyrkiet siden sommer, fortæller Deniz Serinci. Den kurdiske konflikt i Tyrkiet er blusset op igen efter en fredsproces fra 2013 til 2015.

Hvis IS står bag, kan det ses som hævn for, at Tyrkiet er begyndt at sætte hårdere ind overfor Syrien-krigeres rejse hen over den tyrkiske grænse, og at Tyrkiet har givet USA lov til at bruge en tyrkisk luftbase til de amerikanske fly, der bomber IS i Syrien.

»Desuden ved IS, at når der springer en bombe i Tyrkiet, så får PKK som regel skylden. Og hvis Tyrkiet sætter hårdere ind overfor PKK, så får PKK i Syrien færre kræfter til at bekæmpe IS,« siger Deniz Serinci.

De tyrkiske myndigheder oplyste allerede søndag aften, at de formoder, kurdiske militante står bag angrebet.

Flere og flere angreb

Søndagens blodige angreb er blot et i en række angreb, der har været både i Ankara og i Tyrkiets største by Istanbul. Og situationen ser ud til at eskalere.

»Jeg tror, vi kommer til at se flere og flere angreb. Det her er det tredje angreb i hovedstaden på fem måneder. Hvordan kan man lave angreb i en hovedstad, hvor sikkerheden altid har været meget høj, og hvor der er checkpoints overalt? De tyrkiske myndigheder har nu vist, at de ikke kan forhindre terrorangreb, så jeg tror, der kommer flere,« siger Deniz Serinci.

Det er ifølge Deniz Serinci altid en syrer, der får skylden for angrebene. Enten en syrisk kurder, PKK i Syrien eller en syrisk IS-kriger, og flere bombeangreb i Tyrkiet betyder derfor en større tilskyndelse til et øget tyrkisk engagement i Syrien.

»Og så bliver det hele mere rodet. For Tyrkiet vil gerne af med den syriske præsident Bashar al-Assad, som Rusland støtter. Men Tyrkiet vil også gerne af med PKK i Syrien, der hedder PYD, og dem støtter USA, for PYD er gode til at bekæmpe IS,« siger Deniz Serinci.

Den tyrkiske indenrigsminister Efkan Ala har efter angrebet i Ankara slået fast, at Tyrkiet fortsætter kampen mod terrorisme for at sikre fred i Tyrkiet.