Ekspert: Erdogan alvorligt svækket af korruptionssag

Tre tyrkiske ministre er trådt tilbage i kølvandet på omfattende korruptionsskandale, som ifølge ekspert er blevet elendigt håndteret af landets premierminister.

Den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, står i sin værste krise nogensinde, efter at han kom til magten for 11 år siden.

Det vurderer lektor Daniella Kuzmanovic, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

Onsdag trådte økonomi-, indenrigs- og miljøministrene ud af Erdogans regering, fordi deres sønner er anklaget for at have taget imod bestikkelse.

»Det er den mest alvorlige krise nogensinde for Erdogans parti AKP (Retfærdigheds- og udviklingspartiet, red.), der netop har haft kampen mod korruption som partiets mærkesag,« siger Daniella Kuzmanovic.

Korruption og bestikkelse er ikke noget nyt fænomen i tyrkisk politik, men omfanget af den korruptionssag, der begyndte at rulle for en uge siden, har alligevel overrasket de fleste.

»Umiddelbart ser Erdogan ikke ud til at være direkte involveret i skandalen, men han er jo involveret i den forstand, at han er ansvarlig for sine ministre,« siger Daniella Kuzmanovic.

Hun mener, at sagen er blevet elendigt håndteret af den tyrkiske premierminister. Hun sammenligner med Erdogans håndtering af sagen fra i sommer, da politiet slog hårdt ned over demonstranter i Gezi-parken i Istanbul, som protesterede over fjernelse af et grønt område til fordel for et indkøbscenter.

»Erdogan har ikke håndteret sagen på den bedste måde. Han har talt om, at den er udtryk for politisk forfølgelse, og at udenlandske magter konspirerer mod Tyrkiet. Det er et mønster, vi også så under Gezi-urolighederne i sommer. Den type af retorik er ikke befordrende og slet ikke passende for en politisk leder, hvis man gerne vil se sig selv som forbillede og som demokrat,« siger Daniella Kuzmanovic.

Hun mener, at sagen kan komme til at koste Erdogan drømmen om at blive landets næste præsident.

»Jeg tror, at sagen betyder, at Erdogan kommer til at vinke farvel til sin ambition om at blive præsident i Tyrkiet. Der er præsidentvalg næste år, og Erdogan havde udset sig den post, men i lyset af korruptionssagen og Gezi-urolighederne tror jeg, det er mindre sandsynligt, at han kan opnå den post,« siger Daniella Kuzmanovic.

Men skandalen kan også betyde, at tyrkernes i forvejen lave tillid til retssystemet kan falde yderligere.

»Det her er et markant problem i forhold til at skabe tillid til retssystemet og for at skabe en demokratisk-politisk kultur. Folk ingen har tillid til retssystemet og myndighederne. Den her korruptionssag koblet til en politisk magtkamp i partiet undergraver enhver tillid til troen på Tyrkiet som retssamfund. Det vil få langsigtede konsekvenser, medmindre det lykkes AKP at rette op på det og gennemføre en uafhængig undersøgelse,« siger Daniella Kuzmanovic.

Første lakmusprøve på, om tyrkerne fortsat har tillid til premierministerens parti, kommer til foråret.

»I foråret 2014 er der både præsident- og lokalvalg i Tyrkiet, som kommer til at indikere, hvordan partiet står. Der er ingen tvivl om, at det i visse områder vil gå hårdt ud over partiet, som for eksempel kan tabe borgmesterposten i Istanbul. Den her sag er ikke noget, tyrkerne ser med milde øjne på,« siger Kuzmanovic.

Korruptionsskandalen har medført, at værdien af Tyrkiets valuta, lira, onsdag satte ny bundrekord, mens aktiemarkedet faldt med knap tre procent.