Ekspert efter Jo Cox-mord: Brexit-debatten vil ændre sig dramatisk

Det er endnu for tidligt at sige, om mordet på den britiske politiker Jo Cox vil have betydning for resultatet af folkeafstemningen om Storbritanniens EU-medlemskab, men tonen i debatten kommer dog til at ændre sig markant, mener ekspert i britisk politik og valgkamp.

Briterne mindes den nyvalgte Labour-politiker Jo Cox, der torsdag blev slået ihjel i det nordlige England. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL

Briterne er i chok over drabet på den 41-årige Labour-politiker Jo Cox, som blev skudt og stukket ihjel torsdag lige over middag. Endnu står mange spørgsmål ubesvarede hen, og især spørgsmålet om, hvorvidt drabsmandens motiv var relateret til EU-folkeafstemningen i næste uge, trænger sig på.

Nyheden om angrebet resulterede straks i, at både EU-tilhængere og EU-modstandere aflyste deres valgkampagner. Den 23. juni skal briterne nemlig stemme om, om de skal holde fast i eller droppe deres EU-medlemskab. Sent torsdag aften forlød det, at der ikke vil være nogen kampagneaktiviteter frem til lørdag.

Når både Remain-siden og Leave-siden genoptager deres valgkampagner lørdag, forudser Edward Ashbee, som er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britisk politik og valgkamp, at tonen i debatten kommer til at ændre sig markant.

»I løbet af de sidste to uger er tonen i debatten blevet meget ondskabsfuld, personlig, og begge sider er kommet med vilde anklager. Det er sket, fordi resultatet er så svært at forudsige. Når kampagnen fortsætter, vil den blive mere sober, kontrolleret og langt mindre personlig. Den ændring, tror jeg, vil præge kampagnen helt frem til afstemningen torsdag,« siger han.

Om mordet på Jo Cox kommer til at have direkte indflydelse på afstemningens resultat er stort set umuligt at sige på nuværende tidspunkt, fortæller Edward Ashbee.

Han er endnu ikke selv faldet over nogen, der vil sige noget konkret om emnet i de britiske medier. Hverken nyhedskanalerne BBC og Sky News eller de britiske dagblade bringer her til morgen spekulationer om mordets indflydelse på afstemningen, fortæller han.

»Vi har heller ikke set nogen meningsmålinger efter mordet. Men bookmaker-siderne er værd at kaste et blik på. Her til morgen ændrede oddsene sig, og hvis man kigger på de forskellige betting-sider, ser det ud som om, at bookmakerne finder det mest sandsynligt, at Storbritannien vil blive i EU,« siger Edward Ashbee og fortsætter:

»Her til formiddag er bettingsmarkedets estimat, at der er 63 pct. sandsynlighed for, at briterne stemmer Remain, mens de beregner 37 pct. sandsyndlighed for, at briterne stemmer Leave. Det er faktisk et skift fra i går morges og kan måske være en indikator for, at forudsigelserne har ændret sig på bettingsiderne. Men jeg vil gerne understrege, at det ikke nødvendigvis har nogen betydning overhovedet.«