Ekspert: Det internationale samfund har opgivet Aleppo

Oprørernes fremtid i Aleppo er i hænderne på russerne. De afgør, om oprørere kan forlade den belejrede by.

Det internationale samfund har længe opfattet den syriske storby Aleppo som tabt og set magtesløst til, mens det syriske regime har handlet hurtigt og indtaget stort set hele det østlige Aleppo.

Det mener seniorforsker ved Dansk Institut for Militære Studier (Diis) Helle Malmvig.

Samtidig er de sidste oprørere blevet trængt op i en krog, og deres kritiske situation afhænge nu af forhandlinger med Rusland.

- Det der sker i de her dage, det er, at man prøver at få en aftale i hus mellem Rusland, USA og FN, om hvordan både civile og oprørsgrupper eventuelt kan blive fragtet ud af byen, siger hun.

Imens florerer der forskellige meldinger fra krigens parter. Blandt andet oplyser det russiske forsvarsministerium mandag, at 728 oprørere har opgivet kampen i Aleppo.

- Alt er på rygteplan, og alle går ud og siger noget forskelligt. Den her aftale er stadig ved at blive forhandlet, siger Helle Malmvig.

Hun er sikker på, at der kommer en form for aftale, som giver oprørerne mulighed for at forlade Aleppo, fordi det hele tiden har været i russernes interesse.

- For så bliver de ikke trukket ind i en langvarig bykrig, hvor de skal kæmpe fra hus til hus, siger hun.

Ifølge hende sker forhandlingen om aftalen dog på Ruslands betingelser, og derfor er det sandsynligvis detaljer om, hvordan oprørernes overgivelse skal fremstå, der endnu er usikkert.

/ritzau/