Ekspert: Den belejrede grænseby Kobane kan være dødsmærket

Islamisk Stat har øget jerngrebet om den syriske grænseby Kobane trods amerikanske bombardementer fra luften. Det ser ud til, at man er villig til at lade byen falde, vurderer dansk mellemøstekspert.

Kurderne er fortsat hårdt presset i byen Kobane på grænsen til Tyrkiet. Selvom jihadistgruppen Islamisk Stat angriber igen og igen, holder kurderne stand. De kurdiske militssoldater, der forsvarer den syriske grænseby Ayn al-Arab, der på kurdisk er kendt som Kobane, afviste lørdag syv forsøg på at indtage byen fra de militante oprører fra den jihadistiske gruppe Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: UMIT BEKTAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sorte røgskyer steg lørdag op over byen Kobane på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet, og nyhedsbureauet Reuters melder om intense kampe fra hus til hus mellem kurdiske soldater og soldater fra terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

IS har intensiveret jerngrebet om grænsebyen, og kurdiske soldater sendte lørdag et nødråb om, at der er brug for våben og ammunition, hvis forsvaret af byen skal opretholdes.

Opfordringen er rettet mod Tyrkiet, der holder grænsen lukket og ikke vil tillade, at hverken våben eller tyrkiske kurdere kommer deres brødre i den syriske grænseby til undsætning.

Tusindvis af beboere i Kobane er de seneste uger flygtet væk fra byen. Men op mod 700 civile - fortrinsvis ældre og svagelige - befinder sig ifølge FN fortsat i Kobane, og samtidig opholder mellem 10.000 og 13.000 mennesker sig i grænseområdet lige uden for byen.

USA optrappede bombardementer af Islamisk Stats stillinger omkring Kobane for fire dage siden, men det har ikke afholdt den islamistiske bevægelse fra at øge presset på byen.

»Luftangrebene gavner os, men Islamisk Stat fører tankvogne og artilleri frem til byen fra østsiden,« siger Esmat Al-Sheikh fra Kobanes forsvarsråd ifølge Reuters.

FNs udsending til Syrien, Staffan de Mistura, advarede fredag om, at et folkedrab kan finde sted for øjnene af verdenssamfundet, med mindre de kurdiske soldater får hjælp til at forsvare byen.

Seniorforsker og mellemøstekspert Helle Malmvig fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), tolker dødvandet omkring Kobanes skæbne som en accept af, at byen risikerer at falde i hænderne på IS.

»Det ser ud til, at man er villig til at lade Kobane falde. USA er ikke villig til at sætte landstyrker ind, og Tyrkiet vil ikke lade kurderne komme de syriske kurdere til undsætning, da de betragter kurdernes organisation, PKK, som en terrororganisation,« forklarer Helle Malmvig.

Hun ser byens fald som en stor propagandamæssig sejr for Islamisk Stat.

»Det vil være en stor fjer i hatten for IS. Det vil udstille, at hele strategien hos den amerikanskledede koalition ikke virker,« siger Helle Malmvig.

»Hvis Kobane falder, viser det, at man ikke har kunnet inddæmme Islamisk Stat fra luften, sådan som man regnede med, at man kunne,« vurderer hun.

Tyrkiet har efterlyst en sikkerhedszone omkring Kobane, men det vil ifølge Helle Malmvigs vurdering kræve, at USA indsætter landtropper. Og det er det sidste, den amerikanske præsident, Barack Obama, ønsker. Derfor er situationen fuldstændig fastlåst, vurderer hun.

Samtidig med, at IS øger presset på Kobane, vinder terrorbevægelsen også frem i den irakiske Anbar-provins. Provinsrådet har ifølge BBC lørdag sendt et nødråb ud om, at provinsen risikerer at falde i hænderne på IS inden for ti dage.

Islamisk Stat har ifølge BBC angrebet provinshovedstaden Ramadi og har indtaget adskillige af den irakiske hærs baser i området.

Den amerikanskledede koalition har ifølge BBC gennemført 275 luftangreb i Irak og 113 i Syrien siden begyndelsen af august. Omkring 300 militære køretøjer er blevet udslettet, ligesom en række militære træningslejre og raffinaderier tilhørende IS er blevet bombet.