Ekspert: CIA-kidnapning kan skade Italien

Kontroversiel kidnapning af imam i Milano har gjort Italien mere udsat for islamiske ekstremister, siger en af Italiens vigtigste terroreksperter.

<a href='http://images.bm4.metropol.dk//281/281658/281658_original.jpg'>Se i stort format</a><br> Fold sammen
Læs mere

MILANO: Det var for den globale sikkerheds skyld, at CIA i 2003 kidnappede den egyptiske imam Abu Omar Hassan Mustafa Osama Nasr og sendte ham til tortur i et egyptisk fængsel.

I stedet mener Loretta Napoleoni, italiensk terrorekspert, rådgiver for flere regeringer og forfatter til en række bøger om islamiske terrornetværk, at den ulovlige operation kan skabe vrede og ekstremisme.

»Det var en stor fejl, for sagen har haft stor betydning i Mellemøsten og i de muslimske miljøer i Italien, hvor den har bekræftet befolkningernes fordomme om vestens politik,« siger Loretta Napoleoni.

Det samme er sket i Italien, fortæller Napoleoni. Kidnapningen er blevet stærkt kritiseret af de muslimske miljøer, der også er vrede over, at den italienske regering måske havde en finger med i spillet.

Historien er blevet fortalt i hele Mellemøsten og er blevet stærkt kritiseret i flere af de lande som eksempelvis Egypten, hvor Milanos muslimske befolkning oprindeligt kommer fra. Lande der ikke opfattes som de farligste, men som viste et andet ansigt under Muhammed-krisen, fortæller Loretta Napoleoni.

»Vreden rettes først og fremmest mod USA, men også mod Italiens regering, der angiveligt lod den ulovlige handling finde sted,« siger hun.

En farlig prædikant
Truslen er hverken blevet større eller mindre siden kidnapningen, forklarer Stefano Dambruoso, der er ekspert i islamisk terrorisme ved Milanos anklagemyndighed. Han overvågede Abu Omar længe inden han blev kidnappet.

»Abu Omar var en farlig figur, der var under skarp overvågning, og som også eventuelt var blevet fængslet,« siger han.

Men det retfærdiggør ikke hans kidnapning, forklarer Stefano Dambruoso:

»Måden sagen blev behandlet på er forrykt, for det første fordi tortur altid er forkert. For det andet fordi alle siger hvad som helst under sådan et pres.«