Ekspert: Briter undervurderer problemerne på vej ud af EU

Briterne og de andre EU-lande får et hårdt opgør om artikel 50, der starter exit-processen, forudser ekspert.

Den nye britiske premierminister, Theresa May, og hendes regering vil løbe ind i en masse problemer på vejen ud af EU. Det forudser Josef Janning, der er analytiker ved en tænketank i Berlin. Her ses den nye premierminister sammen med sin mand, Philip John May, uden for Downing Street 10. Scanpix/Justin Tallis Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles. Storbritanniens nye premierminister, Theresa May, og hendes lige så nye regering undervurderer fuldstændig, hvor vanskelig vejen ud af EU vil blive for briterne.

Det mener i hvert fald Josef Janning, der er senioranalytiker ved den anerkendte tænketank European Council on Foreign Relations i Berlin.

- Udnævnelserne til den nye regering signalerer, at Theresa May mener det alvorligt med at forlade EU, siger Josef Janning.

- Men jeg tror, at der er en masse fejlberegninger i det hele. Jeg tror, at der vil opstå temmelig mange problemer i 2017, siger han.

Janning siger, at med Boris Johnson som ny udenrigsminister, David Davis som chefforhandler af den britiske exit fra EU og Liam Fox som ny minister for international handel har May har indsat et hold af "hard core"-brexit-folk på nøgleposterne.

David Davis mener, at det bliver nemmere at forlade EU, end mange tror.

Brexit-ministeren forventer således, at Storbritannien ret hurtigt kan indgå nye internationale handelsaftaler.

Og han tror, at de andre EU-lande - i deres egen interesse - vil ende med at give toldfri adgang til det indre marked for britiske varer, selv om Storbritannien ikke vil acceptere den frie bevægelighed for mennesker.

Men så nemt bliver det ikke, forudser Josef Janning fra tænketanken i Berlin.

- Storbritannien vil formentlig finde ud af det på den hårde måde, hvordan situationen i virkeligheden ser ud, siger han.

Josef Janning forudser samtidig et hårdt opgør til efteråret mellem Storbritannien og de 27 andre EU-lande om at iværksætte EU-traktatens artikel 50.

Det er den, der starter den formelle nedtælling på to år til det endelige britiske farvel til EU.

Signalerne fra den nye britiske regering lyder på, at de vil vente med at trykke på knappen til starten af 2017 med exit i 2019. Men de 27 andre EU-lande vil have gang i exit-processen i en fart.

Josef Janning forudser, at de 27 andre EU-landes stats- og regeringschefer kan fremskynde processen, hvis de formelt giver Storbritannien en måned eller seks uger til at bekræfte, at de ønsker at forlade EU.

- Så må den britiske regering jo svare, og det, den vil svare, kan så blive betragtet som en udløsning af artikel 50, siger Janning.

- Der findes ingen fortilfælde for det, men jeg tror, at det er noget i den retning, der vil ske, siger han.

/ritzau/