Ekspert: Bomber kan være planlagt af præsident

I dag var der fire bombeeksplosioner i den kommende fodbold-EM-værtsnation Ukraine. Bomber som meget vel kan være planlagt af folk fra præsidentens rækker, mener dansk ekspert.

En af bomberne i byen Dnipropetrovsk i Ukraine blæste vinduerne ud på flere sporvogne. I alt 27 personer - heraf ni børn - blev såret efter de fire bombeeksplosioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ukraine blev fredag rystet af fire bombeeksplosioner i byen, Dnipropetrovsk, hvor 27 mennesker, heraf ni børn, blev såret.

Bomberne eksploderede på en busstation, ved en biograf og på en jernbanestation i Ukraines tredjestørste by på et tidspunkt, hvor spændingerne i landet mellem regering og opposition er skærpet. Det er sket, efter fængslingen af den tidligere premierminister Julia Timosjenko tidligere på året hvor hun fik en dom på syv år for embedsmisbrug.

Det er en dom, som ikke mindst hendes tilhængere mener, at landets præsident Viktor Janukovitj mere eller mindre havde bestilt. Samtidig er det de sidste dage kommet frem, at Timosjenko udsættes for meget hårdhændet behandling i fængslet. Yderligere kommer Julia Timosjenko fra Dnipropetrovsk.

Samtidig sker bombeeksplosionerne på et tidspunkt, hvor mange fodboldentusiaster om kort tid vil valfarte til Ukraine, der sammen med Polen deler værtsskabet ved årets EM-turnering. Turneringen starter den 8. juni. og Danmark spiller i den forbindelse alle sine puljekampe i Ukraine.

Ingen har endnu påtaget sig skylden for eksplosionerne, der af landets statsanklager betegnes som terror, mens Viktor Janukovitj kalder dem »en udfordring for hele landet«.

Den danske Ruslands- og Ukraineekspert, Karsten Jakob Møller, der er senioranalytiker på Dansk Institut for Internationale Studier, vurderer, at bombesprængningerne meget vel kan være orkestreret af Victor Janukovitjs tilhængere for at aflede opmærksomheden fra Timosjenko-sagen, der vækker international kritik.

- Jeg har svært ved at tro, at det skulle være folk fra Timosjenkos bevægelse, der skulle stå bag. De er under overvågning og de er i det hele taget svækkede, men det er klart, at når bomberne sprænger i den by, vil mistanken blive rettet imod Timosjenkos tilhængere. Men de kommer også meget belejligt for Janukovitj, siger Karsten Jakob Møller.

Vil det være at gå for vidt at spekulere i, at det kunne være orkestreret af Victor Janukovitj?

- Nej, Det mener jeg er en absolut sandsynlig teori. Det kunne bortlede opmærksomheden fra det, der foregår i Ukraine i øjeblikket, og det der foregår omkring Timosjenko, siger Karsten Jakob Møller.

Det danske udenrigsministerium tilføjede fredag bombesprængningerne i sin seneste rejsevejledning, men der er ikke tale om, at danskere advares mod at rejse til Ukraine.

- Selv om risikoen for terrorhandlinger i Ukraine hidtil har været anset for at være begrænset, har der den 27. april 2012 været en række bombeangreb i Dnipropetrovsk, siges det i vejledningen, som derudover holder sig til, at rejsende i Ukraine skal udvise almindelig forsigtighed, når det gælder deres person, værdier og papirer.

- Vi fraråder ikke rejser til Ukraine, som det ser ud nu og vores rejseråd til danskerne er, at de skal udvise almindelig forsigtighed og følge anvisningerne fra de lokale sikkerhedsmyndigheder. Når det er sagt, er det klart, at vores blik er rettet imod Ukraine, fordi der er mange danskere, som vil rejse dertil for at se fodbold, siges det i udenrigsministeriets Borgerservice.