Ekspert beskylder amerikanske politikere for »rendyrket idioti«

I sidste øjeblik lykkedes det de amerikanske politikere at blive enige om at træde væk fra afgrunden. Niels Bjerre-Poulsen mener, at Republikanerne står tilbage som den store taber.

I sidste øjeblik fik de amerikanske politikere vedtaget en lov, der hæver gældsloftet, genåbner statsapparatet og afværger en truende betalingsstandsning. Først stemte Senatet ja til loven, og et par timer senere sagde også Repræsentanternes Hus ja.

USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Institut for Amerikanske Studier på SDU, mener, forløbet har været særdeles uskønt.

»Det er en fuldstændig selvskabt krise - rendyrket idioti. Nu er det overstået, og forhåbentlig varer det længe, før amerikanerne skal slås med sådan en selvpåført krise igen. Man kan i det mindste håbe, at de, der skabte krisen, har lært en lektie af det,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Loven er en midlertidig redningskrans, som hæver USAs gældsloft frem til 7. februar 2014 og genåbner regeringen frem til 15. januar næste år. Den indeholder ikke en tilbagetrækning af den omstridte sundhedsreform, Obamacare, som ellers har været en af de helt store knaster i forhandlingerne om USAs budget for 2014. Republikanerne vil gerne pille ved sundhedsreformen, hvilket Demokraterne blankt har afvist.

Niels Bjerre-Poulsen mener, Republikanerne står tilbage som den store taber:

»Du vil høre officielle talsmænd fra begge partier og Det Hvide Hus sige, at der er ingen vindere og tabere. Men alle ved, der er tabere, og i dette tilfælde er det Republikanerne,« siger han og fortæller, hvordan partiet de seneste uger er dykket markant i meningsmålingerne:

»Et klart flertal af amerikanerne giver Republikanerne skylden for krisen og synes, det har været fuldstændig unødvendigt. Der er nu en pris, der skal betales for Republikanerne. Når man ser på de politiske resultater, har de intet fået ud af det,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Han mener, det er for tidligt at sige, hvordan forløbet kommer til at påvirke næste års midtvejsvalg.

»Det ironiske er nok, at mange kongressæder, som de mest konservative republikanere - de såkaldte Tea Party-medlemmer - har, er så relativt sikre republikanske valgdistrikter. Så det er måske ikke de, der har været hovedkilden til denne konflikt, der personligt kommer til at betale den politiske pris, men snarere deres mere moderate og kompromissøgende kolleger, der ryger i svinget,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Selv om loven kun er en midlertidig redningskrans, forventer Niels Bjerre-Poulsen ikke, at et tilsvarende kaotisk forløb udspiller sig i begyndelsen af 2014.

»Man skal aldrig udelukke noget i amerikansk politik, men det mest sandsynlige er, at Republikanerne har brændt sig så meget denne gang, at de ikke har mod på at tage en ny konflikt om nogle måneder. Vi vil, som jeg vurderer det, ikke se samme krise til januar og februar, som vi har set denne gang,« siger han.