Ekspert: Amerikanerne lytter til Colin Powell

Tidligere udenrigsminister Colin Powell er bredt respekteret i den amerikanske befolkning. Derfor er det skidt for republikanerne, at han nu går imod sit eget parti og støtter Obama som præsident, vurderer ekspert.

Tidligere udenrigsminister under Bush, Colin Powell (tv) stemmer igen på Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Tidligere udenrigsminister og national sikkerhedsrådgiver, den republikanske general Colin Powell, har meldt ud, at han sætter sit kryds ved modstanderpartiets kandidat, præsident Barack Obama, 6. november. Ikke overraskende er det dårlige nyheder for Mitt Romney.

- Det er uheldigt for Romney, at Colin Powell kommer med denne her udtalelse, for Romney har ikke rigtigt nogle udenrigspolitiske erfaringer at slå på. Det har hans vicepræsidentkandidat, Paul Ryan, heller ikke, siger ekstern lektor i amerikansk politik ved Københavns Universitet Mette Nøhr Claushøj til BT.

Yderligere er det nederlag for republikanerne, fordi Colin Powell har den store gennemslagskraft, som han har.

- Colin Powell er en af de ganske få toppolitikere i USA, som er bredt respekteret i begge partier og i hele det amerikanske samfund. Det betyder, at folk lytter til ham. Han bliver ikke bare anklaget for at ville sit eget partis ærinde, fortæller Mette Nøhr Claushøj.

Ifølge Reuters roser Powell Obama for hans udenrigspolitik og særligt for tilbagetrækningen fra Irak og nedtrapningen i Afghanistan. Desuden mener Powell, at Obamas økonomiske politik langsomt, men sikkert, bringer USA tilbage på rette spor.

Selvom det har været økonomi og job, der har været de helt store temaer i den amerikanske valgkamp, så er der stadigvæk en utryghed blandt amerikanerne i forhold til 11. september, vurderer Mette Nøhr Claushøj - en utryghed, som meget nemt kan komme op til overfladen, hvis der bliver sået tvivl om, hvorvidt den kommende præsident vil kunne varetage landets sikkerhed.

- Og hvis der er ét område, hvor Obama faktisk er ret populær i den amerikanske befolkning, så er det på udenrigs- og sikkerhedspolitisk, siger hun.

Efter Colin Powell har tilkendegivet sin støtte til præsidenten, har den republikanske senator John McCain, som i 2008 tabte præsidentvalget til Barack Obama, været ude med riven.

Torsdag sagde McCain i et interview med Fox News Radio, at general Colin Powell »har skadet sit eftermæle yderligere« ved at godkende præsident Barack Obama og forsvare hans udenrigspolitik. Det skriver politico.com.

- Det eneste, jeg kan sige, er: General Powell, du skuffer os. Og du har skadet dit eftermæle endnu mere ved at forsvare, hvad der i min levetid klart har været den mest uduelige udenrigspolitik, lød det fra en vred McCain.

John McCain støttede invasionen af Irak i 2003.