Ekspert advarer: Fukushima slår Tjernobyl

Den værste ulykke i atomkraftens historie overgås i styrke af Fukushima, siger russisk ekspert og aktivist.

Foto: TEPCO/HO

Situationen på det havarerede a-kraftværk Fukushima i Japan er mere alvorlig end kernekraft-katastrofen, der ramte Tjernobyl i 1986.

Det vurderer Natalia Mironova, russisk atomekspert og politisk aktivist.

- Fukushima er meget større end Tjernobyl, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP

Mironova mener, at den japanske atomkrise vil overtrumfe Tjernobyl og sprænge den syvpunkt-skala, der inddeler atomkraftulykker efter størrelse og voldsomhed.

- Tjernobyl var på niveau syv og havde kun én reaktor og varede kun i to uger. Vi har nu haft tre uger (på Fukushima, red.), og vi har fire reaktorer, som vi ved, er i en meget farlig tilstand, siger hun.

Japans eget agentur for atomsikkerhed fastholder, at Fukushima-ulykken kun ligger på punkt fire på skalaen.

Mironova, som er termodynamisk tekniker, blev en ledende aktivist mod atomkraft i Rusland efter den skelsættende nedsmeltning i Tjernobyl, Ukraine, som fandt sted for snart 25 år siden.

- Tjernobyl var en beskidt bombeeksplosion. Den næste beskidt bombe er Fukushima og den vil koste meget mere, siger Mironova.

En FN-rapport fra 2005 kaldte Tjernobyl-ulykken for "den værste i atomkraftindustriens historie".

134 sikkerhedsarbejdere døde af strålingsyge i årene efter det radioaktive udslip, som efterfølgende også var skyld i "op til flere tusinde tilfælde af dødelig kræft", lyder det.

Fukushima, der fik en faretruende hård medfart efter det massive jordskælv for tre uger siden, ligger kun 250 kilometer nord for den japanske hovedstad og millionby Tokyo.

/ritzau/AFP