Ekspert advarer: 100.000 mennesker kan allerede være smittet af farlig virus

Ifølge en britisk forsker kan antallet af smittede af coronavirussen allerede have ramt 100.000. Selv om situationen er alvorlig, er vurderingen fra WHO stadig, at der ikke er tale om en decideret international krise.

 

Omkring 100.000 personer over hele verden kan være smittet med den nye coronavirus, der har kostet 80 mennesker livet i Kina.

Det skriver britiske The Guardian på baggrund af vurderinger fra en professor ved Imperial College i London.

Professoren hedder Neil Ferguson og er ekspert i offentlig sundhed.

»Før eller siden vil vi se et tilfælde (i Storbritannien, red.),« siger han til The Guardian.

»Der er et stort antal kinesiske turister i Europa lige nu. Medmindre det lykkes for kineserne at få det under kontrol – og jeg tvivler på, om det er muligt – vil vi se tilfælde her.«

Det britiske National Health Service (NHS), som er Storbritanniens offentlige sundhedsvæsen, arbejder på at forsikre folk om, at de er rustet til at tage sig af eventuelle tilfælde af virussen.

Virus fra et marked i Wuhan

Coronavirussen menes at være udbrudt i den kinesiske by Wuhan – mere specifikt fra et marked i byen. Tidligere på måneden fandt forskere tegn på, at virussen kan stamme fra slanger, der har spist en inficeret flagermus. Det er ikke alle typer coronavirusser, der smitter mennesker, men markederne i Wuhan sælger slanger som fødevarer, og det menes, at netop denne type virus kan smitte mennesker imellem.

De britiske myndigheder har den seneste tid fået kritik for at være for sløve til at informere de tusindvis af personer, som i de seneste uger er taget til byen Wuhan.

De kinesiske myndigheder bekræftede for nylig 24 nye dødsfald som følge af virussen. Verdenssundhedsorganisationen WHO ser med stor alvor på udbruddet.

WHOs øverste chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus, oplyste søndag aften på Twitter, at han er på vej til Kina for at drøfte indsatsen med de kinesiske myndigheder og sundhedseksperter.

I Malmø undersøger myndighederne i øjeblikket to mulige tilfælde af coronavirus, og det forventes, at der kommer en afklaring i løbet af mandag.

Selv om situationen er alvorlig, har WHO erklæret, at det endnu er for tidligt at klassificere udbruddet som en international krise.

Siden 24. januar er tre tilfælde af coronavirus blevet opdaget i Frankrig og udgør dermed de første tilfælde af virussens ankomst til Europa.

Det meddeler EU-agenturet European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) imidlertid, er forventeligt.

De smittede i Frankrig er ifølge Le Figaro tale om en person, der havde været i Wuhan i forbindelse med sit arbejde, og som nu er isoleret på et hospital i Bordeaux, samt en person, der er indlagt på et hospital i Paris, og et familiemedlem til denne person.

De to, der nu er indlagt i Paris, er netop kommet hjem fra en ferie i Wuhan-regionen i Kina. Familie og venner til de tre smittede er blevet instrueret i at tage deres temperatur flere gange om dagen og straks melde sig til myndighederne, hvis de får feber.