Ekskanslers Moskva-forbindelser sætter tyske socialdemokrater under pres

De tyske socialdemokrater er kommet i defensiven efter udnævnelsen af ekskansler Gerhard Schröder til toppost i russisk energiselskab. Udenrigsminister Gabriel afviser kritik af Schröder som »politisk mobning«.

Gerhard Schröder er kendt for sine tætte forbindelser til Vladimir Putin og er på vej mod en toppost i russisk energiselskab. Nu langer den tidligere forbundskansler ud efter en kritisk tysk presse. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEI ILNITSKY

BERLIN: Kritikken af Gerhard Schröder vil ikke stilne af i den tyske presse.

Nu langer den tidligere forbundskansler ud efter medierne, der har opfordret Schröder til at give afkald på en bestyrelsespost i det statsejede russiske energiselskab Rosneft.

»Jeg gør det. Det handler om mit liv, og det bestemmer jeg selv over, ikke den tyske presse«, http://www.zeit.de/wirtschaft/2017-08/rosneft-angela-merkel-gerhard-schr... Gabriel: http://www.spiegel.de/politik/deutschland/gerhard-schroeder-zu-seinem-ro... Schröder – formandspost: http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/gerhard-schroeder-und-rosneft-ex-kanzler-als-aufsichtsrats-chef-im-gespraech-a-1165058.html">sagde Schröder onsdag under en tale ved et socialdemokratisk valgarrangement i delstaten Niedersachsen.

Det russiske nyhedsbureau Interfax beretter ifølge Spiegel, at Schröder til september vil blive udnævnt til formand for bestyrelsen i Rosneft. Udnævnelsen har forarget både medier og politiske modstandere, ikke mindst fordi Rosneft efter den russiske anneksion af Krim har været omfattet af EU-sanktioner.

Kritikerne frygter, at Schröder vil optræde som Putins mand og anvende sin politiske indflydelse og erfaring til at fremme russiske interesser i Tyskland. Gerhard Schröder er i forvejen bestyrelsesformand for det russisk-ejede Nord Stream 2-selskab, der står for konstruktionen af en omstridt gasrørledning i Østersøen.

Merkel: Ikke i orden

Gerhard Schröder, der som socialdemokratisk kansler regerede Tyskland fra 1998-2005, er kendt for sine nære relationer til Vladimir Putin.

Schröders forbindelser til Kreml er blevet genstand for ophedet debat i Tyskland i en grad, der kan blive en hæmsko for socialdemokraterne i den igangværende tyske valgkamp.

»Hvad Hr. Schröder gør, er ikke i orden«, http://www.zeit.de/wirtschaft/2017-08/rosneft-angela-merkel-gerhard-schr... Gabriel: http://www.spiegel.de/politik/deutschland/gerhard-schroeder-zu-seinem-ro... Schröder – formandspost: http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/gerhard-schroeder-und-rosneft-ex-kanzler-als-aufsichtsrats-chef-im-gespraech-a-1165058.html">lød det tidligere på måneden fra Angela Merkel, der i 2005 afløste Schröder som forbundskansler.

Schröders karrierevalg har bragt den socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz i forlegenhed. Schulz har forsøgt at lægge afstand til Schröder, men udenrigsminister Sigmar Gabriel forsvarer sin partifælle.

»Jeg tror, at der i virkeligheden er tale om et politisk spil. At Schröder og i anførselstegn SPD er blevet brugt til at mobbe socialdemokraterne «, sagde Gabriel for nylig i Hamborg.

»Der er ingen interesse i at forstå sagen, der er en interesse i at gøre den til en skandale.«

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland