Eks-statsminister: Sverige ejes ikke af svenskerne

»Sverige er det, som de gør det til.« Sådan er meldingen fra den tidligere borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt om de mange flygtninge, som i disse år strømmer til Sverige.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han tabte valget og regeringsmagten med et brag og måtte efterfølgende trække sig som partileder. Men Moderaternes leder Fredrik Reinfeldt er stadig sikker på, at det i sommer var rigtigt at opfordre svenskerne til at »åbne deres hjerter« for de mange mennesker, der i disse år flygter til Sverige fra bl.a. Syrien.

I det første interview siden Riksdagsvalget i Sverige i september, hvor det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna blev den helt store sejrherre, siger Fredrik Reinfeldt, at Sverige ikke blot tilhører svenskerne, men i lige så høj grad de mennesker, der kommer til landet som flygtninge eller indvandrere.

»Er det her et land, som ejes af dem, som har boet her i tre eller fire generationer, eller er Sverige det, som mennesker, som kommer hertil midt i livet, udvikler det til? spurgte han retorisk i et interview juleaftensmorgen med TV4s Nyhedsmorgenprogram.

»For mig er det klart, at det skal være det sidste, og at det er et stærkere og bedre samfund, hvis det får lov at være åbent,« svarede Reinfeldt selv på spørgsmålet.

Om få dage ventes Sveriges statsminister Stefan Löfvén (S) at udskrive valg til afholdelse i marts 2015, fordi han ikke kunne opnå flertal for sit finanslovsforslag. Der blev derimod flertal for den borgerlige oppositions finanslovsforslag, fordi Sverigedemokraterna valgte at stemme for det.

I Interviewet på TV4 fortsatte Reinfeldt, at Sveriges grænser er opfundne, og at han ikke mener, at de nytilkomne bare skal tilpasse sig det svenske samfund. Sverige er dét, som de gør det til, sagde den tidligere leder af den borgerlige regering.

»Jeg må gå op imod dem, som hævder, at det her er et land, som blev lukket for tre generationer siden, og at ingen andre er velkomne her. For mig er det et uholdbart samfund,« sagde den tidligere borgerlige statsminister gennem otte år.

Fredrik Reinfeldt var leder af den borgerlige Alliance, der består af de fire borgerlige partier minus Sverigedemokraterna. Fredrik Reinfeldt går officielt af den 10. januar. Han afløses af Anna Kinberg Batra.