Eks-premierminister ser ud til at blive Kirgistans præsident

Sooronbai Jeenbekov, der er Kirgistans afgående præsidents protegé, ser ud til at blive landets nye præsident.

Sooronbai Jeenbekov, der er Kirgistans afgående præsidents protegé, ser ud til at blive landets nye præsident. / AFP PHOTO / Vyacheslav OSELEDKO Fold sammen
Læs mere
Foto: VYACHESLAV OSELEDKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere premierminister i Kirgistan Sooronbai Jeenbekov ser ud til at vinde søndagens præsidentvalg med stort set alle stemmer talt op.

Den centrale valgkomité oplyser, at Jeenbekov har vundet omkring 55 procent af stemmerne.

Hans modstander oligarken Omurbek Babanov, der også har været premierminister, har fået cirka en tredjedel af stemmerne.

- Jeenbekov fører, fortalte lederen af valgkomitéen, Nurzhan Shayldabekova, til journalister i den kirgisiske hovedstad, Bisjkek ifølge nyhedsbureauet AFP.

Med flere end 50 procent af stemmerne til Jeenbekov, slipper kirgiserne for en ny valgrunde, da en kandidat skal vinde mere end 50 procent.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er 97 procent af stemmerne blevet talt op. De foreløbige tal viser, at valgdeltagelsen har været på lige godt 55 procent.

58-årige Jeenbekov var premierminister i Kirgistan indtil august i år. Han er tæt allieret med den nuværende præsident, Almazbek Atambayevs.

61-årige Atambayevs har været på posten i seks år og kan ikke stille op til en ny periode.

I 2010 blev det nemlig indført, at den kirgisiske præsident ikke må sidde længere på posten end én periode, der er på seks år.

Kirgistan er en tidligere sovjetrepublik og har været tæt allieret med Rusland, siden landet fik selvstændighed i 1991. Rusland har en militærbase i landet.

Kirgistans to første præsidenter blev væltet efter oprør. Efter det blev landet ændret til en parlamentarisk republik, hvor præsidentens magt hovedsageligt er begrænset til udenrigspolitik og sikkerhedsspørgsmål.

Sidste år styrkede Atambayev dog præsidentens udøvende magt ifølge Reuters. Han fortsætter formentlig med at være en magtfuld spiller, hvis hans foretrukne kandidat, Jeenbekov, vinder.

Modstanderen Babanovs valgkampagne har indtil videre afvist at kommentere de foreløbige resultater, men vil gøre det mandag.

/ritzau/