Eks-præsident går om bord på fly og overrasker med håndtryk til alle

Foto: JOHN AMIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lille video fra et fly på vej fra Atlanta til Washington har vakt opmærksomhed på nettet.

Bl.a. er den tweetet af DRs USA-korrespondent Johannes Langkilde med teksten: »Klasse«

Videoen forestiller en ældre mand i skjorteærmer og med cowboyslips, der bevæger sig ned ad midtergangen i flyet.

Men manden er ikke hvem som helst. Det er eks-præsident Jimmy Carter. Og da han opdagede at hans tilstedeværelse vakte opmærksomhed, tog han straks konsekvensen og gav høfligt hånd til hver eneste passager i flyet.

Jimmy Carter er 92 år og gammel, og var demokratisk præsident fra 1977-81 - før han blev efterfulgt af republikaneren Ronald Reagan.

Men populær blandt mange, det er han stadig - også 35 år senere.

Han var et ukendt navn, da han med stort besvær blev opstillet, og det var kun med et meget snævert flertal, han vandt over den siddende præsident Gerald Ford.

Men allerede ved indsættelsen markerede Carter sin nye stil, da han og hustruen Rosalynn samt børnene forlod limousinen og gik til fods op ad Pennsylvania Avenue.

Dagen efter benådede han dem, der havde undgået krigstjeneste i Vietnam, hvoraf mange havde skjult sig i udlandet. Indenrigspolitisk markerede præsidenten, at det var sparetider. Han iførte sig en sweater og skruede ned for varmen i Det Hvide Hus.

Desuden solgte han den præsidentielle yacht, skriver Wkipedia, og samme år standsede han B1-bombeflysprojektet, hvilket medførte vrede ikke mindst blandt de traditionelle koldkrigere.

Efterhånden viste det sig svært for præsidenten at få lovgivning gennem kongressen. Han var blevet valgt som et modspil til det etablerede Washington, men nu viste det sig, at han af netop denne grund havde svært ved at samle flertal for sine lovforslag.