Eks-justitsminister: Jeg advarede Trump om fyret rådgiver

Sally Yates advarede Det Hvide Hus om, at Michael Flynn kunne være under indflydelse af russere, siger hun.

Foto: Reuters/Jim Bourg. Sally Yates blev i slutningen af januar fyret som justitsminister, fordi hun afviste at forsvare Donald Trumps indrejseforbud. Mandag afgav hun vidneforklaring i Senatet om russernes mulige indblanding i det amerikanske præsidentvalg.
Læs mere
Fold sammen

USA's tidligere justitsminister Sally Yates advarede i januar Det Hvide Hus om, at hun frygtede, at Michael Flynn kunne været blevet udsat for russisk afpresning.

Det siger Yates under en høring i Senatet mandag.

»Logik siger dig, at du ikke ønsker, at den nationale sikkerhedsrådgiver er i en position, hvor russerne har indflydelse på ham,« siger hun.

Høringen omhandler, hvorvidt Rusland blandede sig i det amerikanske præsidentvalg i november sidste år.

Flynn blev i midten af februar afskediget efter kun 24 dage på posten som sikkerhedsrådgiver for præsident Donald Trump.

Den pensionerede general blev fyret, da det kom frem, at han havde undladt at oplyse, at han havde ført samtaler med den russiske ambassadør i USA omkring amerikanske sanktioner mod Rusland.

Flynn havde samtidig vildledt vicepræsident Mike Pence og flere andre om sine handlinger.

Under høringen mandag gør Sally Yates det klart, at der er visse spørgsmål, hun ikke kan svare på, da de omhandler hemmelige oplysninger.

Da senator Lindsey Graham vil vide, om Yates har kendskab til, om der har fundet et samarbejde mellem Trumps kampagnefolk og Rusland sted, svarer hun:

»Svaret på det spørgsmål kræver, at jeg afslører hemmeligstemplet information.«

Ifølge Yates havde hun to møder og en telefonsamtale med rådgiver i Det Hvide Hus Don McGahn om bekymringerne vedrørende Michael Flynn og mulig russisk afpresning.

Tidligere mandag fortalte unavngivne kilder, at også Barack Obama havde advaret Donald Trump om at ansætte Michael Flynn som national sikkerhedsrådgiver.

Obama talte angiveligt med Trump om Flynn i november sidste år, efter at Donald Trump havde vundet valget.

Advarslen faldt på et møde mellem de to i Det Ovale Værelse.

Michael Flynn blev tidligere fyret som leder for USA's militære efterretningstjeneste (DIA) under Obama.

Obamas advarsel til Trump faldt i sammenhæng med Flynns rolle i netop det job.