Eks-diplomat: UK har dummet sig

Den britiske udenrigsminister begik en diplomatisk brøler, da han smed fire russiske diplomater ud af landet, mener en tidligere topdiplomat.

Det var et tegn på total mangel på indsigt i russisk mentalitet, da den britiske udenrigsminister, David Miliband i går valgte at smide fire russiske diplomater ud af landet.

Det mener en af Danmarks mest erfarne diplomater, kammerherre Rudolph Thorning-Petersen. Han har et indgående kendskab til internationalt diplomati igennem sine utallige ambassadørposter i bl.a. Rusland, Storbritannien, Nordkorea, Kina, Syrien, Irak, Jordan og Cypern.

- Jeg er bange for, at det er russerne, der har fat i den lange ende af tovet. Jeg kan ikke se nogen vestlig interesse, der er tjent med at udfordre russerne i øjeblikket. Det er tværtimod meget dårligt diplomati, siger Rudolph Thorning-Petersen.

Psykologisk problem

Ifølge den tidligere ambassadør må man forstå, at russerne stadig er ved at komme sig over ikke at være en supermagt mere. Tværtimod føler landet sig presset og omklamret af NATO, EU og USA's kommende missilskjold. Og den sidste ting der er brug for er mere pres.

- Dette er et psykologisk problem. Men desværre udmøntes Storbritanniens politik i øjeblikket fuldstændig uden hensyn til psykologi - og det er en fejl, mener Rudolph Thorning-Petersen.

- Havde jeg været britisk udenrigsminister, havde jeg udtrykt en dyb beklagelse af, at russerne ikke ville deltage i et forsøg på at opklare en forbrydelse, der er begået på britisk jord. Men det er alt for vidtgående at udvise diplomater, siger Rudolph Thorning-Petersen.

Konsekvensen af briternes seneste skridt bliver ikke en 3. verdenskrig. Men det vil få økonomiske konsekvenser for Storbritannien såvel som resten af Europa, mener diplomaten.

Rusland vil efter al sandsynlighed lukke af for udenlandske investeringer - det vil koste europæiske virksomheder milliarder af kroner.

Kina slipper

Eks-ambassadøren stiller sig uforstående overfor EU og USA's generelt hårde kurs overfor Rusland. Den står i skærende kontrast til den bløde linje, man har valgt over for Kina, som i demokrati og menneskerettigheder ligger langt efter Rusland.

- Forklaringen er uden tvivl, at vi har langt større økonomiske interesser i Kina end tilfældet er med vores store russiske nabo, konkluderer Rudolph Thorning-Petersen.