Eks-diktator slippes fri

Pakistans tidligere præsident, Pervez Musharraf, ser ud til at kunne forlade sin husarrest og rejse tilbage i eksil i Dubai efter et mislykket forsøg på comeback.

Foto: AAMIR QURESHI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PAKISTAN: Pakistans tidligere hærchef og mangeårige diktator, Pervez Musharraf, kan efter en domstolsbeslutning onsdag forlade sin husarrest og flyve til Dubai, hvor han var i eksil, indtil han overraskende vendte tilbage til Pakistan i marts.

Musharaf måtte forlade landet i 2008 efter mordet på sin politiske rival, Benazir Bhutto, året forinden. Hendes parti vandt efterfølgende parlamentsvalget.

Eks-diktatoren vendte tilbage til Pakistan tidligere på året håb om at komme til at spille en rolle i parlamentsvalget, men i stedet for en storslået modtagelse klappede håndjernene i stedet om Musharraf, der blev anklaget for meddelagtighed i mordet på Bhutto.

Samtidig blev han udelukket fra at deltage i valget, der fandt sted i maj.

Iagttagere både i og udenfor Pakistan var lamslåede over Pervez Musharrafs manglende situationsfornemmelse og beslutning om at vende tilbage. Hans fortid som hærchef så ikke ud til at hjælpe ham, selv om der er lang tradition i Pakistan for, at højtstående militærpersoner er urørlige, selv efter de er gået af.

Det pakistanske militær har enorm indflydelse, og løsladelsen af Musharraf tyder på, at indespærringen og ydmygelsen af den tidligere hærchef er blevet for stærk kost for de militære chefer.

Ifølge Reuters løslades Pervez Musharraf nu efter at have betalt en kaution på, hvad der svarer til flere millioner kroner.

»Og Musharaf kan flyve til Dubai i morgen, når først de juridiske formaliteter er klaret,« siger hans advokat, Ahmed Raza Kasuri.