Egyptens førstepilot er ved at miste kontrol

Hosni Mubarak har i næsten 30 år reageret Egypten med hård hånd. Nu gynger jorden under ham.

Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egyptens præsident, Hosni Mubarak, er en mand, der er vant til at være i kontrol. I næsten 30 år har han regeret Egypten med hård hånd.

Hans baggrund som militærmand fornægter sig ikke i embedet som præsident. Men den seneste uges folkelige protester har fået jorden til at gynge under ham.

Han har i mange år været USA's trofaste allierede, og han fastholder sin forgænger, Anwer Sadats fredspolitik over for Israel. En politik, der i en lang årrække isolerede Egypten i den arabiske verden.

Mubarak er født i landsbyen Kafr-el-Meselha ikke langt fra Kairo. Den opvakte skoleelev blev efter eksamen optaget på det egyptiske militærakademi og indledte en karriere i flyvevåbnet.

Det var på et tidspunkt, hvor Egypten havde nære forbindelser til Sovjetunionen. Mubarak fik en del af sin uddannelse som kamppilot på sovjetiske flybaser.

Han var i en periode efter Seksdageskrigen mod Israel - i 1967 - leder af luftvåbnet, inden Anwar Sadat i 1975 gjorde ham til vicepræsident.

Mubarak sad ved siden af Sadat på et stadion, da radikale elementer af hæren, der var imod en egyptisk-israelsk fredsaftale, åbnede ild og dræbte præsidenten i 1981. Mubarak slap uskadt.

Mubarak var ukendt i store dele af verden, da han overtog ledelsen i Egypten.

Den nu 82-årige præsident har siden markeret sig som en god ven af USA, navnlig i forholdet til Israel, hvor han ofte har spillet rollen som mægler mellem israelere og palæstinensere.

Men det har samtidig givet ham fjender både hjemme og andre steder i den arabiske verden. Har har overlevet mindst seks attentater.

En række undtagelseslove har været i kraft i hele hans regeringstid. Undertrykkelse af oppositionen og valgsvindel er veldokumenteret i hans regeringsperiode.

Mubarak har forsvaret sig med, at han har fastholdt stabiliteten i landet og effektivt bekæmpet islamiske ekstremister, der flere gange har stået bag angreb på turister i landet.

Han har effektivt holdt det islamiske Muslimske Broderskab i kort snor - en af de mest velorganiserede politiske bevægelser i landet bortset fra Mubaraks eget parti, Det Nationale Demokratiske Parti.

Mubarak og hans britisk-egyptiske kone Suzanne har to sønner: Gamal og Alaa.

Kritikerne siger, at Mubaraks ambition er at gøre sin 40-årige søn Gamal til Egyptens næste præsident.

/ritzau/