Egyptens dømte ekspræsident Mursi døde efter vredesudbrud i retten

Ekspræsident Mohamed Mursi besvimede under et retsmøde og døde efterfølgende ifølge egyptisk tv.

Foto: UESLEI MARCELINO

Egyptens tidligere præsident Mohamed Mursi er død, 67 år, efter at han kollapsede under et retsmøde. Det oplyser det statslige tv.

Mursi, der blev afsat ved et kup i 2013, besvimede og faldt om midt under retsmødet mandag eftermiddag.

»Han talte foran dommeren i 20 minutter, blev så meget ophidset og besvimede,« fortæller en kilde ved domstolen ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Han blev hurtigt ført til hospitalet, hvor han senere døde,« siger kilden.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, der støttede Mursi som præsident, kalder ham i mindeord for »en martyr«.

Mursi var allerede idømt både 20 års fængsel for drab på demonstranter og livstid for spionage. Mandagens retsmøde relaterede sig til en anden sag om spionage til fordel for den palæstinensiske Hamas-bevægelse.

Han var en førende figur inden for det islamistiske Muslimske Broderskab.

Militæret under ledelse af nuværende præsident Abdel Fatah al-Sisi afsatte Mursi, efter at der havde været masseprotester mod hans styre.

Mursi var i 2012 blevet valgt til præsident ved et demokratisk valg, der blev holdt, efter at store demonstrationer i 2011 havde tvunget landets mangeårige leder Hosni Mubarak fra posten. Det var det første demokratiske valg i Egyptens moderne historie.

Den store anstødssten var den forfatning, som Mursi og hans islamistiske flertal i parlamentet fik vedtaget. Den var baseret på religiøs lov. Det var til stor fortørnelse for sekulære egyptere og hæren.

Under masseprotester i juni og starten af juli 2013 stillede hæren ham over for et ultimatum og krævede, at han afgav en del af sine magtbeføjelser. Men Mursi helmede ikke.

3. juli stormede hæren en islamistisk teltlejr i Kairo, hvor Mursis støtter havde forskanset sig.

Mursi selv blev anholdt, og rundt om i landet startede en jagt på lederne i Det Muslimske Broderskab.

En lang række anklager har været rettet mod Mursi for samfundsomstyrtelse, og dødsstraf har gentagne gange væren nævnt som en strafmulighed.

Ved sin død afsonede han en 20-årig fængselsstraf for at have været med til at foranstalte drabet på demonstranter i 2012 og en livstidsdom for spionage.

Den sidste dom havde relation til golfstaten Qatar.

/ritzau/