Egypten kritiserer USA for at skære i støtte

Egypten langer ud efter USA for at skære i den militære og økonomiske støtte til det uroplagede land.

EGYPTEN: Færre penge og færre våben vil ikke få Egypten til at gå i knæ.

Sådan lyder det fra Egyptens ledelse, efter at USA onsdag meddelte, at man vil reducere den økonomiske og militære støtte til Egypten i kølvandet på afsættelsen af den tidligere præsident Mohamed Morsi og overgangsregeringens og militærets hårde linje mod demonstranter.

Ifølge Reuters vil USA tilbageholde leverancer af kampvogne, fly, helikoptere og missiler og derudover 260 millioner dollars i støtte til den militærstøttede regering.

»Beslutningen er forkert. Egypten vil ikke bøje sig for det amerikanske pres og vil fortsætte sin vej mod demokrati,« siger udenrigsministeriets talsmand Badr Abdelatty til en egyptisk radiostation, skriver Reuters.

Det amerikanske udenrigsministerium siger, at man fortsat vil støtte Egyptens kamp mod terrorisme og uddannelses- og sundhedsområdet.

Egypten er den næststørste modtager af amerikansk støtte efter Israel, men kræfter i den amerikanske regering har sat spørgsmålstegn ved den omfattende økonomiske hjælp, der løber op i svarende til mere end otte milliarder danske kroner. Kritikere mener, at USA skal gøre hjælpen afhængig af demokratisk udvikling og overholdelse af menneskerettigheder.

Forholdet mellem USA og Egypten er blevet anspændt, efter hæren i juli afsatte præsident Mohamed Morsi fra Det Muslimske Broderskab og i stedet indsatte en midlertidig regering.