Egypten erobrer EU's dagsorden

Først efter en uges voldsomme demonstrationer sætter EU officielt det egyptiske oprør på dagsordenen.

Udenrigsminister Lene Espersen forventer, at EUs udenrigsministre efter møde i Bruxelles vil komme med "en ganske markant reaktion" på situationen i Egypten. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROMEO GACAD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Oprøret i Egypten har raset i en uge. Men først i går blev sagen til et punkt på dagsordenen for EU's udenrigsministre, der mødes i Bruxelles i dag. Hidtil har EU været tøvende overfor de mange tusinde egyptiske demonstranter, der kræver præsident Mubaraks afgang.

Den manglende skarphed i udtalelserne forklares bl.a. med frygten for, at islamister kan bruge oprøret til at sikre sig magten. Men med weekendens fortsatte demonstrationer har demonstranterne sat sig selv på EU's dagsorden for mødet, hvor Danmark er repræsenteret med udenrigsminister Lene Espersen (K).

De tre europæiske stormagter, Tyskland, Frankrig og Storbritannien, øgede i weekenden presset på den egyptiske præsident.

I en fælles erklæring fra de tre lande hed det:

- Vi opfordrer præsident Mubarak til at indlede en proces med forandringer, som bør føre til dannelsen af regering på det bredest mulige grundlag og til frie og fair valg.

Udenrigsminister Lene Espersen (K) forventer, at EU's udenrigsministre efter mødet i Bruxelles vil komme med "en ganske markant reaktion" på situationen i Egypten og opfordre til reformer.