Egypten bandlyser omstridt Hollywood-film om Moses

Det egyptiske kulturministerium og andre arabiske lande har nedlagt forbud mod visning af filmen Exodus. Begrundelsen er, at jøderne ikke byggede pyramiderne, og at filmen i det hele taget forvrænger både bibel og koran.

Plakater med Hollywood-filmen Exodus nåede at hænge i blandt andet den marokkanske hovedstad, Rabat, før de blev pillet ned igen. Ligesom Egypten har landet valgt at nedlægge et forbud af filmen på grund af dens historiske skildringer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CAIRO: Ikke nok med at Moses og Ramses er hvide. Den nye amerikanske film Exodus indeholder så mange historiske og religiøse upræcisheder, at Egypten og Marokko allerede har nedlagt forbud mod visning. De Forenede Arabiske Emirater gjorde det samme i går.

»Exodus giver en zionistisk udlægning af historien og indeholder historiske upræcisheder. Derfor har vi besluttet at bandlyse den,« siger Egyptens kulturminister, Gaber Asfour til nyhedsbureauet AFP.

At det var Moses, som spilles af Christian Bale, der ledte jøderne ud af Egypten, har de egyptiske og andre arabiske landes myndigheder måske problemer med. Først fordi Christian Bale er hvid, hvilket Moses ikke var. Men også fordi Moses har profetstatus i islam, og at biograferne hermed risikerer at blive mål for fundamentalistiske organisationer, der tror på forbud mod at vise eller gengive profeter. Mange mener, at det er den egentlige årsag til forbuddet mod visning af Exodus. Men det er ikke den årsag, myndighederne giver.

Pyramidernes oprindelse

De egyptiske myndigheders to centrale problemer med filmen er, at den præsenterer de jødiske slaver i Egypten som dem, der byggede pyramiderne, og at det var et jordskælv, og ikke den bibelske udgave af Guds indgriben, der delte vandene ved Det Røde Hav.

Det israelske dagblad Haaretz giver egypterne medhold i, at pyramiderne ikke blev bygget af jødiske slaver.

Pyramiderne er ikke nævnt i Bibelen, men det er nogle af de byer, som jødiske slaver menes at have været med til at bygge, mens faraonerne regerede i Egypten.

»Det er uklart, hvornår myten om, at jøderne byggede pyramiderne, er opstået. Men det er i hvert fald ikke hentet fra Bibelen,« skriver Haaretz.

Den israelske egyptolog Arlette David fra Det Hebraiske Universitet i Jerusalem giver både Haaretz og egypterne ret. »Det var ikke os,« siger hun til avisen.

»Hvert år før Pesach, den jødiske højtid, der markerer udvandringen fra slaveriet i Egypten, bliver jeg spurgt, om det virkelig var jøderne, der byggede pyramiderne. Jeg skuffer altid med mit svar. De første pyramider dateres til 2.700 år før vor tidsregning. De første israelitter nævnes først 1.500 år senere,« forklarer Arlette David.

Mens Egypten måske mest fokuserer på landets stolthed, pyramiderne, er det afvigelserne fra narrativerne i Bibelen og Koranen, der vækker vrede i andre dele af den arabiske og muslimske verden. I De Forenede Arabiske Emirater er det filmens alternative udlægning af skrifter fra koran og bibel, der er hovedårsagen til forbuddet mod visning.

»Filmen bliver vurderet, og vi har fundet mange fejl, ikke kun om islam, men også om andre religioner. Derfor vil den ikke blive vist i De Forenede Arabiske Emirater,« siger Juma Obeid al-Leem til Gulf News. Han er direktør for Emiraternes Nationale Medieråd.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til Haaretz. Den er siden blevet opdateret.