Efterretningstjenester retter kikkerten mod svensk nazimøde

Både den norske og den svenske efterretningstjeneste følger nazistisk stormøde tæt. Politiet frygter vold.

»På baggrund af politiets efterretningsarbejde har vi indkaldt det personale, som vurderes nødvendigt. Der er risiko for sammenstød og vold,« siger talsmand Christer Fuxborg ved politiet i Göteborg. Fold sammen
Læs mere

Flere nordiske efterretningstjenester følger udviklingen tæt i Göteborg, hvor 1000 nynazister lørdag ventes at deltage i et stort optog.

Både den norske efterretningstjeneste (PST) og den svenske (Säpo) har bekræftet, at de vil følge med, når nazisterne mødes.

»Vi følger nøje udviklingen i Norge og i de øvrige nordiske lande. Vi har et godt samarbejde med vores søstertjenester i Norden,« siger Siv Alsén fra PST til den norske avis VG.

Den Nordiske Modstandsbevægelse (NMR) skriver til sine støtter på nettet, at optoget vil blive "massivt og episk". Det vil blive det største optog nogensinde, spår NMR ifølge avisen VG.

Der ventes op mod 10.000 moddemonstranter. Blandt disse grupper er Motmakt og Antifascistisk Aksjon, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Den svenske avis Göteborgsposten har skrevet, at Antifascistisk Aktion (AFA) også arrangerer bustransport fra København til Göteborg.

Der skulle desuden komme moddemonstranter fra Finland.

Midt i stormen står politiet i Göteborg. Her frygter man ballade.

»På baggrund af politiets efterretningsarbejde har vi indkaldt det personale, som vurderes nødvendigt. Der er risiko for sammenstød og vold,« siger talsmand Christer Fuxborg ved politiet i Göteborg.

Han fortæller, at politiet har oplysninger om, at grupper på venstrefløjen vil forsøge at forstyrre demonstrationen.

»Vi håber naturligvis, at det forløber uden vold, og at man holder sig til verbale modreaktioner,« siger Fuxborg.

Der er et stort antal betjente på gaden, men politiet vil også sende specialtrænede styrker til Göteborg, bekræfter talsmanden.

/ritzau/