Efterretningstjeneste brugte nazi-forbrydere

Vesttysklands Efterretningstjeneste brugte tidligere nazi-forbrydere som spioner. Der var ikke blot tale om naive medløbere, men om egentlige forbrydere.

Nazister, hvoraf flere spillede en grusom rolle under 2. Verdenskrig, fik job i den Vesttyske Efterretningstjeneste. En af dem, var bl.a. aktiv med at myrde jøder i en kz-lejr i Østeuropa.Her ses kz-lejren Auschwitz. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI POLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den vesttyske efterretningstjeneste (BND) brugte rene nazimordere som spioner. De blev brugt mindst 15 år efter Anden Verdenskrigs afslutning.

Der var ikke tale om naive medløbere, men om nogle af krigens forbrydere. Nogle havde været involveret i massakre i Polen og Rusland, og andre havde været Gestapos bødler i tortur-rum. Sagerne er kommet frem, fordi Tysklands efterretningstjeneste (BND) er ved at udgive en bog om tjenestens spionaktiviteter siden 1956.

Det var ingen hemmelighed, at nazister blev anvendt, for USA havde travlt med at opbygge en efterretningstjeneste, der kunne fungere over for den sovjetiske modpart under Den kolde Krig. Opbygningen gik hurtigt, og de tidligere nazister var ofte dygtige spioner, der kunne bruges i den nye tjeneste. Men det er nyt, ifølge avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung, at disse nazister ikke sjældent var mordere og bødler. 

Antallet af lyssky ansatte overrasker

Avisen har fået adgang til arkiver fra 1960erne, der viser, at efterretningstjenesten på dette sene tidspunkt forsøgte at udrense de værste nazister. De fundne dokumenter har biografier af de pågældende nazister med let genkendelige navne, som er blevet gengivet på avisens hjemmeside  www.faz.net/bnd.

Lederen af BND fra 1996 til 1998 Hansjoerg Geiger siger til avisen, at han godt vidste, at tjenesten havde lyssky folk, men at antallet overrasker ham. Han opfordrer BND til at fortsætte forsøget på at afdække fortiden: "Kun gennemsigtighed om fortiden vil vise, at nutidens efterretningstjeneste intet tilfælles har med tjenesten i tiden lige efter krigen."

Ifølge avisen fik efteretningstjenesten et alvorligt problem, da tjenesten i 1961 opdagede to sovjetiske muldvarper ved navn Heinz Felfe og Johannes Clemens. Det viste sig, at Felfe havde været medlem af SS og Clemens havde øgenavnet "Tigeren fra Como", som han havde fået, fordi han mishandlede italiere under krigen.

Enhed 85 skulle rense tjenesten for nazister

Lederen af BND Reinhard Gehlen, der selv havde en fortid som officer i Værnemagten, besluttede at disse nazi-ansatte kunne blive en sikkerhedsrisiko, og han forsøgte derefter at undgå de gamle nazister. Gehlen, som selv havde været en af krigens mest berømte spion-chefer, fik ansat en 32 år gammel spion-jæger Hans Henning Crome, der skulle rense tjenesten for nazister. Han fik en enhed, der blev kaldt  Enhed 85 og til opgave at gennemgå tjenestens 2.450 ansatte.

Blandt nazisterne man fandt,  var en af tjenestens mest lovende mænd ved navn Kurt W., der viste sig at have været aktiv med at myrde jøder i en kz-lejr i Østeuropa. Kurt W. havde også været en del af de såkaldte Einsatzgrupper, der myrdede polakker og jøder i Polen. Hans enhed skulle have myrdet 1.700 polakker. Ved krigens slutning havde han jaget jøder i Kassel-området. Efter krigen blev han altså ansat i efterretningstjenesten.

Kurt W. havde rige muligheder for at møde gamle kammerater i kantinen. En af disse var Helmut S., der også havde været medlem af SS og med til at myrde 24.000 jøder i Sovjetunionen.

Avisen skriver, at BND var plaget af muldvarper og skandaler, og at disse fortsatte selv efter Gehlen havde iværksat sin udrensning og havde trukket sig tilbage i 1968.