Efterretningsfolk: Rusland gør klar til angreb på flere demokratiske valg

Ruslands succesfulde angreb på USAs valg vil blive gentaget, siger to tidligere chefer i efterretningsvæsnet, NSA indsamler telefondata fra millioner i USA trods forbud og kvinder og børn på flugt fra IS meldes dræbt i syrisk landsby. Få overblikket over nattens historier her.

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL

Efterretningsfolk: Rusland angriber flere demokratiske valg

Det lykkedes Rusland at blande sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016, og det vil sandsynligvis inspirere til flere af den slags angreb.

Det mener den tidligere leder af Den Nationale Efterretningstjeneste i USA James Clapper og den tidligere formand for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus Mike Rogers.

- Det er det mest aggressive og kraftfulde angreb på et valg, som Rusland nogensinde har udført. De må se det som en kæmpestor succes. De har også gjort det i Frankrig, og de vil gøre det i Tyskland, siger Clapper ved en paneldebat på universitetet Harvard.

Komitéer i Kongressen har efterforsket emnet siden valget i november.

I januar konkluderede efterretningsvæsnet, at den russiske præsident, Vladimir Putin, beordrede, at hans folk hackede Demokraterne, for at få valget til at falde ud til Donald Trumps fordel.

- Deres formål var at så mistillid og utilfredshed med vores valg. De ville have, at vi røg i totterne på hinanden, når det var overstået, siger Mike Rogers.

Det benægter styret i Moskva, og den amerikanske præsident, Donald Trump, har også slået emnet hen.

James Clapper mener, at Rusland længe inden valget 8. november havde søgt indflydelse på amerikanske vælgere.

Men styret opdagede, at det var langt mere effektivt og billigere at få indflydelse ved at sprede misinformation på sociale medier.

Mike Rogers mener dog ikke, at Vladimir Putin specifikt ville vende valget, så det endte med en sejr til Donald Trump.

- Russerne så de samme meningsmålinger, som vi gjorde. At de skulle have vidst, at Trump havde en chance for at vinde, mere end de amerikanske institutter gjorde, det anser jeg som latterligt, siger han.

Clapper skal vidne foran en komité i Senatet om sagen i næste uge.

/ritzau/

 

Kvinder og børn på flugt fra IS meldes dræbt i syrisk landsby

Mindst 38 mennesker er blevet dræbt i et angreb begået af Islamisk Stat (IS) mod landsbyen Rajm al-Salibi i Hasaka-provinsen i det nordøstlige Syrien.

23 af de dræbte var civile.

Det oplyser overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR).

Angrebet skete tidligt tirsdag morgen, da IS-krigere sneg sig ind i landsbyen, der ligger nær grænsen til Irak.

Mindst fem selvmordsbombere deltog i angrebet, som førte til voldsomme kampe. Adskillige blev såret, oplyser den britisk-baserede overvågningsgruppe.

En talsperson for de USA-støttede De Syriske Demokratiske Styrker (SDF), der kontrollerer området, bekræfter, at mange civile er døde.

De fleste af ofrene er ifølge talsperson Nasser Haj Mansour kvinder og børn, der var på flugt fra Islamisk Stat i Irak og Deir al-Zor i Syrien.

Landsbyen Rajm al-Salibi huser således en flygtningelejr for internt fordrevne syrere og irakere, som er flygtet fra IS.

Tusindvis af mennesker er flygtet fra Irak over grænsen til Syrien til Rajm al-Salibi og til en anden lejr længere nordpå i de seneste måneder.

Det oplyser Den Internationale Redningskomité (IRC).

SDF er en alliance af kurdiske og arabiske militser. Alliancen har frataget Islamisk Stat store dele af det nordlige Syrien i et forsøg på at drive gruppen ud af byen Raqqa. Raqqa er Islamisk Stats højborg i Syrien.

Tidligere i denne uge meddelte SDF, at den har taget kontrollen med det meste af den strategisk vigtige by Tabqa, der ligger cirka 40 kilometer vest for Raqqa.

Borgerkrigen i Syrien var på dagsordenen, da USA's præsident, Donald Trump, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, talte i telefon sammen tirsdag.

Begge var enige om, at krigen har varet alt for længe, og de lovede hinanden at styrke samarbejdet i kampen mod terrorisme i Syrien.

Flere end 320.000 mennesker er blevet dræbt i Syrien, siden konflikten i landet begyndte i marts 2011.

/ritzau/Reuters

 

Clinton taler ud om nederlag: Det var Rusland og FBI's skyld

Former U.S. Secretary of State Hillary Clinton takes part in the Women for Women International Luncheon in New York, U.S., May 2, 2017. REUTERS/Brendan McDermid Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID.

Den tidligere amerikanske præsidentkandidat Hillary Clinton siger, at FBI's leder, James Comey, og Rusland er skyld i, at hun tabte valget i november til Donald Trump.

Det sker ved en velgørenhedsmiddag i New York.

- Jeg var ved at vinde, indtil en kombination af James Comeys brev 28. oktober og russiske læk rejste tvivl hos mennesker, der ville stemme på mig, men blev skræmt væk, siger demokraten.

Clinton har holdt sig ude af rampelyset siden sit overraskende nederlag til Trump.

Men det betyder ikke, at hun har glemt nederlaget.

- Hvis valget var afholdt den 27. oktober, så ville jeg være jeres præsident, siger Clinton.

Hun henviser til et brev fra James Comey 28. oktober, der beskrev, at FBI undersøgte Hillary Clintons brug af en privat server til e-mails.

Brevet blev offentliggjort, og det medførte en negativ mediedækning af Clinton. Det har senere medført kritik af Comey, fordi timingen ifølge mange har haft indflydelse på valghandlingen.

I januar slog det amerikanske efterretningsvæsen fast, at Rusland havde blandet sig indirekte i valget i USA.

Ifølge efterretningstjenesterne havde præsident Vladimir Putin selv beordret, at Demokraterne skulle undermineres, så Trump kunne blive valgt.

Clinton beskriver også den russiske præsident, som en der "ikke er medlem af min fanklub".

- Han blandede sig tydeligt i valget, og det står klart, at det var for at skade mig og hjælpe min modstander, siger Clinton.

Hun peger blandt andet på, at hendes medarbejderes stjålne e-mails blev gjort offentligt på WikiLeaks, få timer efter at en video med Donald Trump, der snakkede om at tage kvinder i skridtet, blev offentliggjort.

- Hvilket sammentræf. Man kunne ikke have skrevet det bedre, siger Clinton.

Clintons udtalelser er de mest direkte om valget, der er kommet fra den tidligere kandidats side. Hun er i gang med at skrive en bog om forløbet.

/ritzau/AFP

 

Flere meldes dræbt i angreb på Nato-køretøjer i Kabul

En "kæmpe" eksplosion er tidligt onsdag morgen hørt i Afghanistans hovedstad, Kabul.

Det oplyser øjenvidner ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De fortæller videre, at eksplosionen er hørt nær den amerikanske ambassade i byen.

Imens fortæller officielle sikkerhedskilder, at målet for angrebet var køretøjer tilhørende Nato-koalitionen.

Al Jazeera rapporterer, at der er flere dræbte i angrebet. Dette er ikke bekræftet fra officielt hold.

Vidner siger til mediet, at der er tale om et selvmordsangreb.

Det er endnu uvist, hvem der står bag eksplosionen.

Både Islamisk Stat og Taliban-bevægelsen har adskillige bombeangreb på samvittigheden i Kabul.

I begyndelsen af marts mistede 30 mennesker livet, da oprørere forklædt som læger angreb et hospital i byen.

Nedslagtningen på hospitalet kom i forlængelse af en række angreb udført af Taliban.

Ugen forinden blev 16 mennesker dræbt, da Taliban-krigere udførte to selvmordsangreb mod kontrolposter i Kabul.

Afghanistan forbereder sig på en ny intens krig mod Taliban, efter at regeringens forsøg på at opnå en fredsaftale med gruppen har slået fejl flere gange.

/ritzau/

 

Betjente slipper i sag om drab på sort mand i Louisiana

Der bliver ikke rejst tiltale mod to hvide politibetjente, der sidste år skød og dræbte en sort mand i Baton Rouge i delstaten Louisiana.

Det har det amerikanske justitsministerium besluttet. Det skriver The Washington Post.

Den 37-årige far til fem Alton Sterling blev dræbt i juli 2016 uden for en dagligvarebutik, hvor han stod og solgte cd'er.

Forud for episoden havde politiet fået en henvendelse om, at en person havde truet med en pistol. Sterling passede angiveligt på signalementet af den person.

En video optaget af en forbipasserende viser, at en betjent vælter Sterling omkuld og holder ham nede, mens betjentens kollega på klos hold affyrer sit våben flere gange mod den sorte mand.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har indehaveren af dagligvarebutikken tidligere fortalt, at han overværede skudepisoden, og at Sterling ikke havde et våben i sine hænder, da han blev dræbt.

Imens hævder betjentene, at Sterling greb ud efter et våben, da han lå på jorden.

Videoen af skyderiet blev efterfølgende delt på internettet og udløste en bølge af protester i USA.

Louisianas guvernør kaldte hændelsen "skandaløs".

Imens beskrev USA's daværende præsident, Barack Obama, drabet på Alton Sterling som et tegn på, at USA står med store udfordringer i sit retssystem.

Dagen efter drabet på Alton Sterling skød og dræbte en politibetjent den 32-årige Philando Castile i Falcon Heights i Minnesota.

Det skete i forbindelse med en trafikkontrol, hvor Castile blev vinket ind til siden på grund af en defekt baglygte.

Han blev skudt fire gange.

Drabene på Alton Sterling og Philando Castile førte til en stor demonstration i Dallas mod politidrab. Her mistede fem betjente livet, mens 11 blev såret, da der blev åbnet ild under demonstrationen.

Demonstrationen i Dallas er den mest dødelige episode for amerikansk politi siden angrebet mod USA 11. september 2001.

/ritzau/

 

Tysk bjergbestiger er fundet dræbt af lavine i Bolivia

En tysk bjergbestiger er omkommet i et forsøg på at nå toppen af et over seks kilometer højt bjerg i Bolivia.

Ulykken skete på bjerget Illimani, der rager 6438 meter op i skyerne i den bolivianske del af Andesbjergene.

Bjergvagten i området oplyste tirsdag, at liget af en 29-årig mand var fundet og bjærget efter en 18 timer lang eftersøgning.

En lavine overraskede den tyske bjergbestiger, som blev begravet under snemasser ifølge bjergvagten.

Liget er bragt til La Paz for at blive obduceret.

En lokal guide, der ledsagede tyskeren, blev kvæstet af lavinen, men overlever ulykken.

Illimani er det næsthøjeste bjerg i Bolivia. Fra toppen er der blandt andet udsyn over metropolen La Paz.

Den tyske bjergbestiger Hans Ertl nåede som den første person Illimanis sydlige og nordlige tinder i 1950.

Hans Ertl havde forinden skabt sig et navn i hjemlandet som kameramand for Leni Riefenstahl, der instruerede mange af Adolf Hitler og naziregimets propagandafilm.

Klatreulykken i Bolivia er den anden i løbet af få dage.

Søndag faldt den berømte bjergbestiger Ueli Steck i døden fra verdens højeste bjerg, Mount Everest i Nepal.

Den 40-årige schweizer var en pioner blandt bjergbestigere og en af de mest feterede i sin generation.

Steck blev kaldt "Den schweiziske maskine" på grund af sine mange hastighedsrekorder i Alperne.

/ritzau/dpa

 

Brasiliens økonomi er ved at vågne op efter lang dvale

Efter en lang periode med økonomisk tilbagegang går det igen den rigtige vej for Brasilien.

Ifølge landets finansminister, Henrique Meirelles, vil væksten i første kvartal lande på mellem 0,7 og 0,8 procent.

Det siger han til tv-kanalen Globo News.

De seneste to år har Sydamerikas største økonomi været ramt af recession.

I interviewet med Globo News opfordrer ministeren Brasiliens virksomheder til at opbygge deres varelagre og planlægge nye investeringer. Det skal ske for at kunne følge med en forventet stigning i efterspørgslen.

Vendingen i de første tre måneder af 2017 kommer, efter et fald i den økonomiske aktivitet på 0,9 procent i det afsluttende kvartal af 2016. Det var ottende kvartal i træk med faldende vækst.

Som følge af nedturen er arbejdsløsheden steget til rekordhøje 13,7 procent. Over 14 millioner brasilianere er på udkig efter et job.

Mireilles siger, at en reform af Brasiliens socialsystem, der er hovedårsagen til et voksende underskud på statens budget, er nødvendig for at genoprette økonomien og skabe nye arbejdspladser.

Men regeringens plan om skære i blandt andet de sociale ydelser er upopulær i store dele af befolkningen.

Regeringen vil også pille ved pensionsalderen, så brasilianerne skal tilbringe flere år på arbejdsmarkedet, før de kan trække sig tilbage.

71 procent af vælgerne er modstandere af ændringen ifølge en nylig meningsmåling.

Men der er ifølge præsident Michel Temer ingen vej udenom. Statens udgifter til pensioner skal ned. Ellers kollapser økonomien, har han sagt.

Derfor skal pensionsalderen for mænd hæves til 65 og for kvinder til 62 fra de nuværende 60 og 55 år.

Onsdag skal præsidentens reformforslag gennem en afgørende afstemning i en komité i parlamentet. Herefter skal det drøftes i underhuset i kongressen, som ventes at stemme om udspillet i næste uge.

Tirsdag besatte hundredvis af ansatte ved det brasilianske fængselsvæsen justitsministeriets kontorer i Brasilia som en protest mod den højere pensionsalder.

- Vi bliver her, indtil politikerne tager os ud af deres lovforslag, lød det fra Fabio Cesar Ferreira, leder af fængselsmedarbejdernes fagforening i Sao Paulo, ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/Reuters